Het onlangs geopende hotel Mix Brussels kondigt de eerste editie aan van Curated, een collectible design tentoonstelling met het werk van 44 ontwerpers, gecureerd door Lionel Jadot (die zopas door Maison & Objet uitgeroepen werd tot Designer van het Jaar 2024).
De tentoonstelling vindt plaats van vrijdag 11 tot zondag 13 oktober 2024 en is toegankelijk voor iedereen, zowel voor hotelgasten als bezoekers. Het is een unieke kans om in een hotelomgeving een verscheidenheid aan Belgisch en internationaal design te ontdekken in het unieke kader van Mix.
Mix is gehuisvest in een brutalistisch meesterwerk uit de jaren 60. Het gebouw, voorheen bekend als La Royale Belge, werd vorig jaar getransformeerd tot een bestemming dat een hotel met 180 kamers, verschillende restaurants, een food market, co-working ruimtes en wellness- en fitness faciliteiten combineert.
Curated promoot collectible design en stimuleert uitwisselingen tussen ontwerpers, kunstenaars en het publiek. In een maatschappij dat steeds meer beïnvloed wordt door globalisering, benadrukt dit evenement het belang van lokale creatie en vakmanschap en nodigt het zowel het Belgische als het internationale publiek uit om deel te nemen aan een discours over de toekomst van design.
“Wanneer ik in een hotel ben, wil ik geprojecteerd worden in iets wat me verrast. Vandaag zijn klanten klaar om aparte, unieke meubels te omarmen, eerder dan producten uit de andere kant van de wereld te laten overkomen.”— Lionel Jadot, curator van Curated
Op het programma staan een vernissage enverschillende mogelijkheden voor gasten en deelnemers om interactie te hebben met de tentoongestelde werken. Kunstenaars en ontwerpers kunnen hun werken integreren in de unieke architectuur van Mix Brussels. Elk kunstwerk interageert met de kenmerken van het gebouw, of het nu in open ruimtes of intiemere kamers is.
Curated presenteert een verscheidenheid aan werken en materialen, waaronder keramiek, houtwerk en experimentele materialen. Deelnemers zijn onder andere Boquita De Cielo, een Londense keramiekstudio, en Studio mo-mo, een Franse creatieve studio van ambachtslieden en kunstenaars. Belgische kunstenaars zoals Thibeau Scarcériaux, Dirk Meylaerts en Nathalie Van der Massen dragen ook hun interpretaties van ambacht en design bij.
De aanpak van Lionel Jadot bij het cureren van dit evenement sluit aan bij de visie van Mix Brussels—een veelzijdige ruimte die een hotel met 180 kamers, verschillende restaurants, een food market, co-working ruimtes en wellness- en fitness faciliteiten combineert, allemaal ontworpen met een focus op gemeenschap en lokaal vakmanschap. Het gebouw, voorheen bekend als La Royale Belge, is getransformeerd tot een bestemming die gastvrijheid, kunst en design samenbrengt.
Nadat zijn team van architecten de kans kreeg om het Royale Belge-gebouw, een meesterwerk van brutale architectuur uit de jaren 60, te renoveren, gaf Lionel Jadot carte blanche aan de designers en ambachtslieden van Zaventem Ateliers (een voormalige industriële braakliggende terrein van 6000M2 dat wordt gebruikt als ontmoetingsplaats voor ambachtslieden, kunstenaars, designers en decorontwerpers) om onder zijn leiding aan het project te werken – de eerste keer dat de groep samen heeft gewerkt. Met een horizontale aanpak zonder tussenpersonen, stevig verankerd in de esthetiek van het gebouw, gingen Jadot, zijn team van architecten en de ambachtslieden van de 25 studio’s die (letterlijk) om hen heen liggen, samen met 27 andere Belgische ontwerpers aan de slag om meubels, verlichtingsarmaturen, sculpturen, wandtapijten, gordijnen, accessoires en meer te creëren, allemaal speciaal gemaakt voor deze unieke locatie en om de unieke sfeer die Mix Brussels definieert naar voren te brengen.
Curated
Mix Brussels
Curation by Lionel Jadot
Friday, October 11, to Sunday & October 13, 2024
Instagram Curated
Deelnemers
AETHER/MASS; Alexis Mazin + Atelier Falaise; Amber Dewaele; Ariane van Dievoet; Atelier Bosmans Jacmart; Aurélien Veyrat; Bel Albatros; Boquito de Cielo; Carlès et Demarquet; Celine Proust; Cru Atelier; Danik Uberbekov; Dirk Meylaerts; Elias Van Orshaegen; Gerard Kuijpers; Inner Design; Joe Sterck; Jord Lindelauf; Laetitia Perrin Studio; Linnvstudio; Loumi Le Floc’h + Mathilde Wittock; Lucas Zito; Mariana Ralo; Marijke de Cock; Martini Pita; Max Funkat; Maxime Halot; Millim Studio; Mircea Anghel; Nosh KONDO; Nathalie Van der Massen; Nicolette de Waart; Objects by Max Reynders; Pellegroms; Pierre Coddens; Rebecca Ackaert; Sarah Carestia; Soft Connections Lab; Studio Logo; Studio mo-mo; Thibeau Scarcériaux; Yves Obyn; Zedartisan
Over Lionel Jadot
Lionel Jadot, geboren in Brussel in 1969, is een autodidact architect en interieurontwerper die zichzelf graag als een ‘avonturier’ omschrijft. Afkomstig uit een gerenommeerde familie met vijf generaties Belgische meubelmakers (de Vanhammes), bracht Jadot het grootste deel van zijn kindertijd door in de werkplaats van zijn vader, waar hij zijn eigen creaties maakte van resthout en leren snijafval.
Deze opvoeding heeft zijn waardering voor ambacht, artisanale arbeid en hergebruikte materialen gevormd. Het heeft ook zijn werkethiek en creatieve visie beïnvloed: experimenteren, recyclen, tradities omzeilen door uiteenlopende elementen te combineren, terwijl hij ook een integere benadering en een nauwe band met zijn lokale gemeenschap behoudt.
In de afgelopen twee decennia heeft Jadot zich gevestigd als een disruptieve ondernemer in de designwereld. Zijn studio ontwierp op maat gemaakte interieurs voor particuliere en horeca-klanten, waaronder Mix (Brussel, België), Café Flora (Brussel, België), Food Society (Lyon & Parijs, Frankrijk), Wolf food market (Brussel, België) en Atsukan Japanese spa in het Jam Hotel (Brussel, België).
Over Mix Brussels
Mix Brussels is een veelzijdig project geleid door interieurarchitect en ontwerper Lionel Jadot. Het omvat een hotel met 180 kamers, drie restaurants, een voedselmarkt, een co-working ruimte, een auditorium en een fitnessclub. Gevestigd in een groot functioneel gebouw in Brussel, België, transformeert Mix de ruimte in een levendige bestemming. Het gebouw, voorheen bekend als La Royale Belge, werd oorspronkelijk in opdracht gegeven als het hoofdkantoor voor een verzekeringsmaatschappij. Onder leiding van Jadot belooft Mix Brussels een unieke en memorabele ervaring te bieden, die gastvrijheid, dineren, werken, sport en welzijn binnen zijn uitgestrekte ruimtes combineert.
Atelier Lionel Jadot biedt een nieuwe benadering van gastvrijheid design door meer dan 50 lokale ambachtslieden en ontwerpers in zijn conceptie te integreren. Functionele kunst uit België vormt daarom de identiteit van deze unieke ervaring en wordt het eerste project van zijn soort, waarbij het belang van terugkeren naar localiteit en ambacht in onze geglobaliseerde wereld wordt benadrukt.
Over Zaventem Ateliers & The Book
Zaventem Ateliers werd in 2018 opgericht op initiatief van Lionel Jadot in een voormalige papierfabriek aan de rand van Brussel. Al vroeg begon Jadot met het selecteren van ontwerpers om zich aan te sluiten bij Zaventem Ateliers. Geleidelijk aan bracht hij een zorgvuldig geselecteerde groep ontwerpers samen die evolueerde tot een uniek collectief, een samenhangend en invloedrijk geheel dat geen tekenen van vertraging vertoont.
Sinds de herfst van 2019 heeft de moderne gilde van Zaventem Ateliers haar eigen scribent: Jérôme Hoppe, toen student antropologie, koos ervoor om zijn masterscriptie te schrijven over deze gemeenschap van creatieve ateliers. Hij bleef om zijn rol als bevoorrechte waarnemer van het ZA-avontuur voort te zetten. Hij combineert een analytische en globale kijk gebaseerd op een (zeer) lange aanwezigheid met informele en specifieke interviews, en schetst een persoonlijk portret dat focust op de menselijke dimensie van het team, waarbij hij ons uitnodigt om de familie te ontmoeten die in deze voormalige fabriek woont.
Juliette Amigues, een Franse boekbinder en redactioneel ontwerper die in Brussel woont, ontwierp het boek samen met Jérôme Hoppe. Het fotografenduo Stan Huaux en Jeremy Marchant doet ook mee aan dit spel van observatie en langetermijncontact met hun onderwerp. Ze nemen hen mee in het dagelijkse leven van de werkplaatsen en leggen levendige beelden vast van de intimiteit van de creatie.
Foto: Joe Sterck