Een unieke residentieplek in Gaasbeek

Op 1 oktober verschijnt Dius, de nieuwste roman van Stefan Hertmans (1951), bij uitgeverij De Bezige Bij. Hertmans schreef dit werk terwijl hij resideerde in de Hermitage: een eenvoudig huisje, verborgen in de glooiende heuvels van het magnifieke domein rond het Kasteel van Gaasbeek.

Het residentieprogramma in de Hermitage kwam tot stand dankzij de nauwe samenwerking tussen De School van Gaasbeek en het Kasteel van Gaasbeek, die sinds de heropening van het kasteel in het voorjaar van 2023 – na een lange restauratieperiode – steeds vaker de handen in elkaar slaan. Zo ontstond al een aantal mooie en sfeervolle culturele activiteiten, zoals bijvoorbeeld de tweejaarlijkse Egmontlezing en het festival ‘Wintergloed’, dat elk jaar in december plaatsvindt.

Met de Hermitage wordt die samenwerking uitgebreid en haakt het Kasteel van Gaasbeek in op de residentiemissie van De School van Gaasbeek. Om Hertmans de kans te geven om in alle rust en stilte te schrijven, werd dit initiatief een jaar lang stilgehouden. In de toekomst willen De School van Gaasbeek en het Kasteel van Gaasbeek nog meer kunstenaars de kans bieden om in deze sfeervolle kluis te werken, hopend dat het domein en de prachtige omgeving hen kunnen stimuleren en inspireren. De ambitie is om één kunstenaar telkens gedurende één jaar uit te nodigen om in de Hermitage één kunstwerk te creëren, zodat de plek zelf diep verweven raakt met het werk.

Wie graag meer info over Dius wensthttps://www.debezigebij.nl/boek/dius/

Foto: Clessire

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.