Culinair festival Antwerpen Proeft maakt nu al eerste reeks van 25 topnamen bekend (14 tot 17 mei, Waagnatie Expo & Events)

Child Focus ook in 2026 officiële partner

Online ticketverkoop start op zaterdag 29 november

Tijdens het lange weekend van Hemelvaart 2026 verzamelen bon vivants en fans van lekker eten weer op Antwerpen Proeft. Van donderdag 14 tot zondag 17 mei heeft op vaste stek Waagnatie Expo & Events de 18de jaarlijkse editie plaats van hét culinair festival van Vlaanderen.

Antwerpen Proeft beleefde een droomeditie in mei 2025. Met massa’s bezoekers, een line-up om u tegen te zeggen en ’s avonds uitverkochte gerechten werd het een voltreffer zoals in 2024 en 2023.

Vandaag onthullen de organisatoren een eerste reeks restaurants en culinaire speciaalzaken voor de editie van 2026. De selectie omvat heel wat getalenteerde nieuwkomers en namen uit de drie restaurantgidsen Michelin, Gault&Millau en Fooding.

“En dit is nog maar een begin,” vertelt organisator Ward Ramaekers. “Het wordt ook in 2026 een affiche die tot de verbeelding spreekt, met veel restaurants uit Antwerpen zelf én de nodige internationale verrassingen.”

Dit zijn de eerste 25 van 45 topnamen:

NATHAN · Nathan Van Echelpoel · Antwerpen · fine dining, modern Frans · ster bij Michelin · 3 koksmutsen in Gault&Millau · TERUG op Antwerpen Proeft

ARRIKIIATI · Giorgio Longo · Antwerpen · fine dining; modern Italiaans, Siciliaans · 2 koksmutsen in Gault&Millau · in Fooding
CANNOLO · Antwerpen · authentiek Siciliaanse desserts, streetfood · in Fooding
TRATT. · Antwerpen · Italiaans, Siciliaans · NIEUW op Antwerpen Proeft

IN DE BALANS · Gennaro Miccio · Antwerpen · fine dining, mediterraan · 2 koksmutsen in Gault&Millau

RESTAURANT BAR RIGA · Daniele Russomanno · Antwerpen · klassiek Italiaans · in Gault&Millau · in Fooding

MEY · Timothy Tynes · Antwerpen · wagyu-steakhouse; Zuid-Amerikaans, Perzisch · 2 koksmutsen in Gault&Millau
WAGYU DISTRICT · Antwerpen · meester-slager
Het vorige restaurant van chef Timothy Tynes, Atelier Maple in Borgerhout, werd bekroond met een vermelding bij Michelin en 3 koksmutsen in Gault&Millau

NAKAZU · Ayt Ems · Antwerpen · fine dining, Frans-Japans · 2 koksmutsen in Gault&Millau · NIEUW op Antwerpen Proeft
De chef behaalde met zijn vorige restaurant, Blanc by Ayt Ems, een vermelding bij Michelin en 2 koksmutsen in Gault&Millau

BACCHUS · Michiel Daeseleire · Antwerpen · Belgisch-Frans · koksmuts in Gault&Millau · taste of the world Tomorrowland · NIEUW op Antwerpen Proeft

DA COSTA · David da Costa · Antwerpen · fine dining; fusion, Indonesisch · koksmuts in Gault&Millau

J’AMI · Davit Narimanishvili · authentiek Georgisch, foodsharing · koksmuts in Gault&Millau · NIEUW op Antwerpen Proeft

BAST · Senn Mees · Bornem · Frans, Belgisch; foodsharing · in Gault&Millau

DELREY · Bernard Proot, Jan Proot · Antwerpen · meester-chocolatier-patissier · in Gault&Millau

BENI FALAFEL · Harris Malkoč, geïnspireerd door Beni Barnatan · Antwerpen · authentiek koosjer, Joods; mediterraan · in Fooding · in Sabato The 100 Food

DABBA KING · Dhinakaran Ramasamy · Antwerpen · authentiek Zuidoost-Indiaas, foodsharing · in Fooding · NIEUW op Antwerpen Proeft
De eigenaars van Dabba King, Nikolaj Kovdal en Sen Kulanthaiveku, zijn ook bekend van de populaire visrestaurants Fiskebar en Fiskeskur

DE ARME DUIVEL · Nick Van Linden · Antwerpen · authentiek Vlaams, creatief · in Sabato The 100 Food
DE MEZZANINE · Antwerpen · authentiek Vlaams

C’EST MOI / VAN DER VALK HOTEL PARK LANE ANTWERPEN · Dylan Sevenans · Antwerpen · creatief Frans · NIEUW op Antwerpen Proeft
Jonge chef Dylan Sevenans kookte zich eerder in de kijker met restaurant Sterk in Hoogstraten

VICENZA · lady chef Carol Conticello, geïnspireerd door Angelo Conticello · Ekeren · authentiek Italiaans

SARA CARRILLO / AROMAS DE LOS ANDES · Kalmthout · authentiek Peruaans, chifa, nikkei · taste of the world Tomorrowland

CASA LA QIA · lady chef Elena Gomez Orueta · Mechelen · creatief Spaans · NIEUW op Antwerpen Proeft

GURSHA · lady chef Mekdes Tadese · Borgerhout · authentiek Ethiopisch, traiteur · NIEUW op Antwerpen Proeft

SI BON · Hassan Hadid · Antwerpen · authentiek Libanees, traiteur · taste of the world Tomorrowland · NIEUW op Antwerpen Proeft

PATISSERIE WILLEM VERLOOY · Antwerpen, Oevel · meester-patissier · TERUG op Antwerpen Proeft

Wordt vervolgd:

“Hou je van lekker eten en een goed feestje? Hou dan de komende maanden de pers en de social media van Antwerpen Proeft in de gaten,” zegt organisator Ward Ramaekers.

“Je mag een breed palet aan smaken verwachten. De line-up voor mei 2026 zal niet énkel uit fine dining en bekende sterrenchefs bestaan, of énkel uit streetfood van niveau en nieuwe trends. Maar je zult als bezoeker ook kunnen proeven van alles daartussenin wat de moeite is. Met als rode draad dat het allemaal toppers in hun genre zijn.”

Deze chefs en restaurants prijkten in 2025 en 2024 op de affiche van Antwerpen Proeft: onder meer Viki Geunes met restaurant Zilte***, het beste restaurant uit de Antwerpse rand (Nuance** van NJAM!-chef Thierry Theys), Wout Bru met restaurant Le Grand Verre*, NJAM!-chef Roger van Damme met restaurant Het Gebaar*, Joodse chef-kok Tulli Padwa en restaurants Fine Fleur*, Nebo*, DIM Dining* en Neon*. Foodtrucks van wereldklasse, BBQ-kampioenen, meester-patissiers en bekroonde chocolatiers waren ook van de partij. Live acts van onder anderen radiopresentator/ultrafoodie Sven Ornelis, tv-maker/deejay Hakim Chatar, Mijn restaurant-jurylid Sarah Renson en bestsellerauteur Sandra Bekkari maakten het plaatje compleet.

“Happy bezoekers, mensen die genieten, en blije chefs en restaurants, dat is waar het bij Antwerpen Proeft om draait,” vult organisatrice Claudia Engelen aan.

“Op welke punten we opnieuw hoog willen scoren? Mensen blij maken met lekkere smaken en mooie gerechtjes, culinaire ontdekkingen en fijne ontmoetingen. Dit alles overgoten – en hier moet je de stem van Peter Van Asbroeck bij denken – met véél sfeer en gezelligheid (lacht).”

Start ticketverkoop op zaterdag 29 november.
De online ticketverkoop van Antwerpen Proeft 2026 start op zaterdag 29 november 2025, om 12u00 via de website van het festival.

Met je kaartje stap je een universum binnen van 45 culinaire sterspelers en signature dishes om duimen en vingers bij af te likken.

Maar er is meer. Je kunt ook naar gratis kookdemonstraties met bekende koppen, masterclasses en proeverijen, aan de ATAG Live Stage. Neem deel aan een BBQ-workshop van Weber. Je kunt ter plekke een van 25 gratis etentjes voor twee winnen. En bij aankomst krijg je al onmiddellijk een gratis drankje.

De vraagprijs voor een ticket is tot en met 15 januari een voordelige 12 euro.

Doneer een bedrag aan Child Focus
Als je online tickets bestelt, krijg je bij het afronden van je bestelling de mogelijkheid om een (zelf te kiezen) bedrag aan Child Focus te doneren. Dit kan al vanaf 1 euro.

Ook in 2026 is Child Focus de officiële Charity Partner van Antwerpen Proeft.

Ward Ramaekers van Antwerpen Proeft: “Dit is niet algemeen geweten, maar Child Focus krijgt geen overheidssubsidies. Ze zijn zo goed als helemaal afhankelijk van de steun van bedrijven en het grote publiek. Fondsen inzamelen en donaties van particulieren zijn met andere woorden zeer belangrijk voor Child Focus.”

Child Focus zet zich in om vermiste kinderen terug te vinden en de seksuele uitbuiting van minderjarigen te bestrijden, onder meer door opsporingsberichten van vermiste kinderen te verspreiden via hun website, sociale-mediakanalen en netwerk van affichagepartners. De organisatie opent gemiddeld 6 nieuwe verdwijningsdossiers per dag. 95% van de vermiste kinderen wordt binnen de week veilig en wel teruggevonden. De organisatie is 24/7 bereikbaar via het gratis nummer 116 000.

Claudia Engelen van Antwerpen Proeft: “We dragen Child Focus een warm hart toe, om heel wat redenen. Hierbij wil ik een warme oproep doen om bij het bestellen van tickets een bedragje of bedrag te doneren, of om anders de stand van Child Focus te bezoeken op Antwerpen Proeft zelf. Want elke donatie telt. Child Focus telt.”

Meer informatie over Antwerpen Proeft en tickets: proeft.be

Over culinair festival Antwerpen Proeft i.s.m. ATAG

Antwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het festival is in 2026 toe aan zijn 18de jaarlijkse editie, die van donderdag 14 mei (Hemelvaart) tot en met zondag 17 mei in en rond de Waagnatie plaatsvindt.

Gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, opkomend keukentalent en tv-koks bieden op Antwerpen Proeft signatuurgerechten in degustatievorm aan. Het festival brengt ook de beste speciaalzaken, artisanale namen en foodtrucks van hoog niveau samen. Nergens anders vind je – helemaal live – op één locatie en enkel op déze vier dagen van het jaar zo’n uitgekiende mix en zo’n hoeveelheid topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs.

Gratis kookdemonstraties en workshops zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een bruisende sfeer. Antwerpen Proeft biedt meer dan gewoon een middag of avondje uit voor al wie van lekker eten en drinken houdt. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis-in-stijl, praktisch in je achtertuin. Een feest voor alle zintuigen. Een perfect voorproefje op de zomer, in de gastronomische hoofdstad van Vlaanderen: ’t stad.

Waagnatie Expo & Events, in de wijk het Eilandje in 2000 Antwerpen, vormt sinds 2013 het decor van het evenement. Met zowel binnen- als buitenstands kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan.

Headline Partner van Antwerpen Proeft is producent van keukentoestellen ATAG.

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.