500 Europese scholieren maken gezamenlijke herinneringsreis naar concentratiekamp Buchenwald

500 Europese jongeren zullen in het weekend van 4 tot 7 april 2025 een uitgebreid bezoek brengen aan het concentratiekamp Buchenwald en de stad Weimar. Op 11 april is het exact 80 jaar geleden dat Buchenwald werd bevrijd. Deze reis is een gezamenlijke organisatie van het War Heritage Institute (WHI), de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen en Rechthebbenden van België (N.C.P.G.R.) en de Internationale Federatie van Verzetsstrijders (FIR).

Het belang om nieuwe generaties te herinneren aan de gruwel die miljoenen mensen hebben ondergaan onder het naziregime staat buiten kijf. Enerzijds blijven er steeds minder getuigen over die uit eerste hand hun verhalen kunnen delen, anderzijds moeten we vaststellen dat in onze maatschappij onverdraagzaamheid, racisme en extremisme nog steeds vrij spel hebben. De strijd voor mensenrechten, vrijheid, verdraagzaamheid en democratie is meer dan ooit actueel.

Het bezoek

De jongeren krijgen op zaterdag 5 april een gegidste rondleiding in het concentratiekamp van Buchenwald. In de namiddag staat de stad Weimar op het programma, met een bezoek aan plaatsen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog.

Zondag 6 april staat volledig in het teken van bezinningsmomenten en verschillende plechtigheden op de site van Buchenwald.

Internationaal karakter

Deze reis heeft een internationaal karakter. Naast Belgische jongeren zullen ook scholieren uit onder andere Duitsland, Portugal, Italië, Spanje en Hongarije deelnemen aan de tweedaagse.

Buchenwald

Het concentratiekamp van Buchenwald, gelegen nabij Weimar en opgericht in 1937, was één van de grootste nazikampen in Duitsland. Het diende als gevangenis voor politieke tegenstanders, verzetsmensen, Sinti, Roma, Joden, homoseksuelen en andere vervolgde groepen. Tussen 1937 en 1945 telde Buchenwald ongeveer 280.000 gevangenen uit meer dan 50 landen, waaronder 5.745 Belgen. Vanuit het Fort van Breendonk werden zo een 786 politieke

gevangenen naar Buchenwald gedeporteerd.

Weimar

De cultuurstad Weimar is onder het naziregime een belangrijk propagandacentrum. Vanaf 1937 komen veel gevangenen aan via het station van Weimar. Te voet of per vrachtwagen belanden ze in het concentratiekamp van Buchenwald. Menige gevangene wordt verplicht tot dwangarbeid. Het prestigieuze cultureel verleden van de stad staat in schril contrast met de nazigruwel.

Foto: War Heritage Institute

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.