Van donderdag 1 mei tot en met zondag 4 mei 2025 vond, onder een overwegend stralende hemel, de 17de jaarlijkse editie plaats van culinair festival Antwerpen Proeft. Je kon in de Waagnatie en op de Rijnkaai komen proeven van 100 signatuurgerechten van 45 nationale en internationale restaurants en speciaalzaken, gerenommeerd in hun genre. Het werd een droomeditie.
“Het was een vliegende start op donderdag 1 mei, en de motor is heel deze 17de editie nooit stilgevallen,” vertelt een opgetogen organisator Ward Ramaekers. “Het was de strafste line-up ooit, met meer schoon volk dan ooit, en dat werkte als een magneet. Het valt natuurlijk ook niet te ontkennen dat de weergoden het festival nogal gunstig gezind waren.”
“Was het een recordeditie? Best wel wat restaurants waren alleszins snel door hun voorraad heen, maar het duurt weken om alles in kaart te brengen. Een recordaantal restaurants en culinaire speciaalzaken deed mee, met een recordaantal gerechten, dat weten we (lacht). En er stond een recordaantal acts geprogrammeerd op het hoofdpodium, zoals Sven Ornelis en Hakim Chatar.”
Claudia Engelen, organisatrice, vult aan: “Ik wou dat je een cijfer kon plakken op blijheid. Want happy bezoekers, mensen die volop genieten, en blije chefs en restaurants, dat is waar het bij Antwerpen Proeft om draait. Mensen gelukkig maken met fantastische smaken, fijne ontmoetingen en culinaire ontdekkingen. Op dit vlak willen we hoog scoren.”
Deze chefs en restaurants waren van de partij op Antwerpen Proeft 2025: onder meer Njam!-chef Roger van Damme*, Wout Bru* en restaurant Le Grand Verre, het beste restaurant uit de Antwerpse rand (Nuance** van Njam!-chef Thierry Theys), restaurant Fine Fleur*, het beste restaurant uit de Limburg (Ralf Berendsen** van La Butte aux Bois), restaurants DIM Dining* en Neon**, topchef Parvin Razavi van restaurant &flora uit het Oostenrijkse Wenen, foodtrucks van wereldklasse, meester-patissiers, BBQ-kampioenen en topchocolatiers Delrey uit Antwerpen en Boon uit Hasselt.
De nieuwe datum is al bekend: donderdag 14 mei tot en met zondag 17 mei 2026, het lange weekend van Hemelvaart.
Meer informatie en tickets: proeft.be
OVER CULINAIR FESTIVAL ANTWERPEN PROEFT I.S.M. ATAG
Antwerpen Proeft, als pionier gestart in 2007, geldt als een vaste waarde op de culinaire en toeristische agenda, met bezoekers uit heel België en Nederland. Het festival was in 2025 toe aan zijn 17de jaarlijkse editie, die van donderdag 1 mei (Dag van de Arbeid) tot en met zondag 4 mei in en rond de Waagnatie plaatshad.
Gerenommeerde restaurants, sterrenchefs, opkomend keukentalent en tv-koks bieden op Antwerpen Proeft signature dishes in degustatievorm aan. Het festival brengt ook de beste speciaalzaken, artisanale namen en foodtrucks van hoog niveau samen. Nergens anders vind je – helemaal live – op één locatie en enkel op déze vier dagen van het jaar zo’n uitgekiende mix en zo’n hoeveelheid topgerechten voor een fractie van de restaurantprijs.
Gratis kookdemonstraties en workshops zijn andere attracties, net als een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en een bruisende sfeer. Antwerpen Proeft biedt meer dan gewoon een middag of avondje uit voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Het is een unieke culinaire ontdekkingsreis-in-stijl, praktisch in je achtertuin. Een perfect voorproefje op de zomer, in de gastronomische hoofdstad van Vlaanderen: ’t stad. Een feest voor alle zintuigen.
Waagnatie Expo & Events, in de wijk het Eilandje in 2000 Antwerpen, vormt sinds 2013 het decor van het evenement. Met zowel indoor als outdoor overdekte stands van restaurants, bars en terrassen kan Antwerpen Proeft alle weersomstandigheden aan.
Headline Partner van Antwerpen Proeft is producent van keukentoestellen ATAG.