Het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie zet met en hele kudde schapen in op een ecologische manier van beheer van de natuurtuin.
In de natuurtuin van het PIME is een kudde van 100 schapen neergestreken. Deze wollige viervoeters blijven ongeveer een week op het domein. Ze worden ingezet als ecologische beheerders om het stuk grasland te begrazen zodat dit niet verbost.
Het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie biedt verschillende workshops aan rond thema’s als natuur, klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid. Het aanbod geldt zowel voor leerlingen uit het basis- als secundair onderwijs. De grote troef hierbij is het terrein; bijna alle activiteiten worden (deels) buiten aangeboden en laten leerlingen toe om de natuur van dichtbij te ervaren. Op het terrein zijn verschillende biotopen (vijver, grasland en bos) aanwezig die de verscheidenheid in de wereld om ons heen mooi illustreren. Voor de educatieve werking van het centrum is het belangrijk dat de verschillende biotopen, met hun specifieke diversiteit, behouden blijven.
Ecologisch beheer
Het huidige maaibeheer werd vastgelegd in 2014, waarbij voor verschillende delen van de tuin een specifiek schema werd opgemaakt. Gezien de oppervlakte van het grasland (ongeveer 2500 m²) wordt er meestal machinaal gemaaid, met gebruik van een kleine tractor. Door klimaatverandering en de daarbij horende weersomstandigheden wordt het echter steeds moeilijker om de tweede maaibeurt op deze manier te laten doorgaan.
Periodes met langdurige en/of hevige regenbuien zorgen ervoor dat het grasland in het najaar erg nat is. Een tractor kan het terrein dan niet betreden zonder de ondergrond stuk te rijden en met een groot risico op vastrijden. Daarom werd deze maaibeurt in het verleden al eens overgeslagen, wat telkens resulteert in een verdere kolonisatie van het grasland door wilgenscheuten. Als hier niets aan gedaan wordt, dan zullen de wilgen het grasland uiteindelijk omvormen naar bos.
Dieren als partner voor biodiversiteit
De dieren van schapenhouderij ‘t Hallehof kunnen het terrein betreden wanneer het te nat is voor machines en zorgen van nature voor meer diversiteit in structuur van de vegetatie. Door in de tweede maaibeurt de machines te vervangen door schapen kan op een ecologische manier gewerkt worden aan twee belangrijke doelstellingen: enerzijds het behoud van de huidige biotopen in het kader van de educatieve activiteiten en anderzijds het verhogen van de biodiversiteit. Omdat de schapen het grasland op verschillende hoogtes afgrazen, trekt dit een verscheidenheid aan insecten aan. Win-win dus!
Praktische Informatie:
Waar:
PIME , Mechelsesteenweg 365, 2500 Lier
Meer info:
www.pime.be
Foto: Copyright: Provincie Antwerpen