Meer dan 100.000 vragen over kinderen grootbrengen
In 2014 openden in Borgerhout en Deurne de eerste Huizen van het Kind in Antwerpen. Tien jaar later telt Antwerpen 16 Huizen van het Kind verspreid over alle districten van de stad. Elke locatie is een one-stop-shop voor ouders met opvoedingsvragen. Een aanpak die loont, want in oktober beantwoordden de Huizen van het Kind de 100.000ste vraag aan hun onthaal.
In 2014 openden de eerste Huizen van het Kind in Antwerpen. In de jaren die volgden openden over heel de stad Huizen van het Kind. In elke locatie zitten organisaties die hulp bieden bij de opvoeding van kinderen samen onder één dak. Daardoor kunnen gezinnen met al hun vragen en zorgen over opvoeding terecht op één locatie, dichtbij in de buurt.
Advies op maat van elk gezin
Iedereen met vragen over kinderen grootbrengen is welkom in een Huis van het Kind. Vragen stellen kan onder andere tijdens spreekuren waarbij een expert samen met de ouder zoekt naar oplossingen. Die aanpak werkt.
Zo werden de voorbije 10 jaar in Antwerpen meer dan 7.600 pedagogische adviesgesprekken gevoerd. Ouders stelden meer dan 5.800 vragen over zwangerschap en geboorte. Ook voor thema’s zoals vrije tijd (4.693 vragen) en het Groeipakket (4.197 vragen) kwamen veel ouders over de vloer.
Uniek is de samenwerking met de consultatiebureaus van Kind & Gezin. In Antwerpen maken 16 van hen deel uit van een Huis van het Kind, wat resulteerde in meer dan 398.000 contactmomenten.
Coördinator Judith Vink: “Ouders worden in een Huis van het Kind niet van het kastje naar de muur gestuurd met hun vragen. Door de aanwezigheid van partners kunnen ouders gemakkelijk worden doorverwezen en dankzij het ruime aanbod bieden we voor elke ouder een ondersteuning op maat. Doordat er in elk Huis een consultatiebureau van Kind & Gezin aanwezig is, komen bijna alle ouders sowieso al in een Huis van het Kind over de vloer. Daar willen we op verder bouwen met ons aanbod.”
Ontmoetingsplaats in de buurt
De Huizen van het Kind zijn ontmoetingsplaatsen in de buurt. Gezinnen ontmoeten er elkaar tijdens groepsactiviteiten en workshops. Ouders delen er tips, wisselen ervaringen uit en breiden hun netwerk uit met andere ouders uit de buurt.
In bijna elk Huis van het Kind is er een wekelijks of tweewekelijks spel- en ontmoetingsmoment voor ouders en kinderen onder de 3 jaar. Meer dan 94.000 ouders en kinderen namen hieraan deel. Ook voor ouders en grotere kinderen zijn er tal van leuke activiteiten waaraan 20.000 ouders en kinderen deelnamen.
Schepen voor sociale zaken Tatjana Scheck: “Als het over onze kinderen gaat, is alleen het allerbeste goed genoeg. Een fysieke plek hebben in de stad om met vragen en problemen terecht te kunnen, is dan ook heel belangrijk. In Antwerpen zijn de uitdagingen voor gezinnen soms groot. We merken dat ouders vaak in isolement leven en nood hebben aan contact met andere ouders, om ervaringen uit te wisselen of samen te spelen met hun kind. Ook daar voorzien de Huizen van het Kind in een belangrijke nood.”
Aandacht voor gezinnen die het moeilijk hebben
De Huizen van het Kind besteden extra aandacht aan gezinnen die het moeilijker hebben. In wijken waar meer socio-economisch kwetsbare gezinnen wonen, bieden de Huizen van het Kind extra hulpverlening aan rond bijvoorbeeld materiële hulpverlening.
Dankzij de prenatale casemanager worden ouders zonder huisarts of gynaecoloog doorverwezen naar geschikte hulpverlening voor de begeleiding en opvolging van de zwangerschap. Verder werken verschillende Huizen van het Kind intensief samen met projecten om kwetsbare moeders te versterken in hun rol als moeder of te activeren naar zinvolle vrijetijdsbesteding of naar werk.
Samenwerking tussen meer dan 80 organisaties
De Huizen van het Kind zijn een unieke samenwerking tussen verschillende organisaties uit de preventieve opvoedingsondersteuning: CAW Antwerpen, Kind & Gezin, ECK De Kraamvogel, de Gezinsbond, Wiegwijs, Rebelle, Koraal, De Kleine Vos en 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen.
Daarnaast wordt met veel organisaties, scholen, kinderdagverblijven en stedelijke diensten samengewerkt. Op 10 jaar tijd groeide dat netwerk uit tot een samenwerkingsverband met meer dan 80 organisaties.