Provincie Antwerpen en Bosgroep Zuiderkempen slaan de handen in elkaar voor meer biodiverse en klimaatrobuuste bossen in de bosgebieden Engstraten en Scherpenbergen – De Hutten in Meerhout. Zo’n 1.410 nieuwe boompjes en struiken moeten de gebieden leefbaarder maken voor inheemse soorten zoals de wespendief, boommarter en gekraagde roodstaart. Met provinciale FEN-subsidies (Functioneel Ecologisch Netwerk) wordt een belangrijke stap gezet naar duurzamere bossen die beter bestand zijn tegen de uitdagingen van klimaatverandering.
In samenwerking met de gemeente Meerhout en betrokken private boseigenaars wordt het homogene dennenbos omgevormd naar een meer divers en dus klimaatrobuust bos. De bosaanplantingen vinden plaats in de loop van december, in de bosgebieden Engstraten en Scherpenbergen – De Hutten. Ze omvatten de aanplant van maar liefst 710 bomen en 700 struiken, verspreid over een oppervlakte van 10 hectare.
Joran Mertens, adjunct-coördinator bij Bosgroep Zuiderkempen vertelt: “De nieuwe aanplantingen bestaan uit inheemse en standplaatsgeschikte soorten zoals wintereik, haagbeuk, beuk, winterlinde en hazelaar. Daarnaast wordt 375 meter bosrand ingeplant met inheemse struiken, wat niet alleen bijdraagt aan de biodiversiteit maar ook zorgt voor een natuurlijke overgang naar de omliggende natuur.”
Bossen en bosranden als natuurlijke verbindingen
Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur, belicht de voordelen van de bosomvorming en de nieuwe bosrand: “Door het bos om te vormen van een monotoon naar een divers bos, is het beter bestand tegen ziektes, plagen en de gevolgen van de klimaatverandering. De boscomplexen liggen bovendien in een gunstig verbindingsgebied langs de vallei van de Grote Nete. Deze zorgvuldig gekozen aanplantingen maken het gemakkelijker voor onze inheemse soorten om van het ene gebied naar het andere te verplaatsen. Met een FEN-subsidie (Functioneel Ecologisch Netwerk) ondersteunen we de Bosgroepen om deze natuurlijke verbindingen of ‘ecologische netwerken’ in het landschap te herstellen. We maken als het ware de weg vrij voor planten en dieren om hun natuurlijke gps te volgen, zonder obstakels. Zo geraakt elke lokale soort veilig thuis.”
Provincie en Bosgroepen investeren in de toekomst
Met dit project zet de provincie Antwerpen zich in voor de toekomst van onze bossen. Samen met de Antwerpse Bosgroepen werkt de provincie aan meer en beter bos door zowel nieuw bos aan te planten, als bestaand bos te beheren en – indien nodig – om te vormen. Het project draagt bij aan een klimaatbestendig landschap en biedt tegelijkertijd nieuwe leefgebieden en verbindingen voor talloze plant- en diersoorten.
Op www.provincieantwerpen.be/bosteller tel je mee hoeveel bos de provincie en Bosgroepen al plantten sinds 2019 en ontdek je hoe jij kan meewerken aan meer en beter bos.
Scherpenbergen – De Hutten wandeling van het jaar 2022
Benieuwd hoe deze aanplantingen eruitzien op het terrein? Trek je wandelschoenen aan en ontdek de prachtige regio van het natuurpark Grote Netewoud. De wandeling ‘Scherpenbergen – De Hutten’ werd niet toevallig door Toerisme Provincie Antwerpen
Foto: Copyright: Bosgroep Zuiderkempen