De Boekenbon Literatuurprijs 2020 gaat naar Zwarte schuur van Oek de Jong. Dat maakte Winnie Sorgdrager, de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, zojuist online bekend. De Jong (1952) ontvangt hiermee het aan de prijs verbonden geldbedrag van 50.000 euro. Naast Zwarte schuur waren Amen van Marcel Möring, Gloria van Koen Sels, Pastorale van Stephan Enter en Waagstukken van Charlotte Van den Broeck genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2020.  

“Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst”, aldus de jury. Zwarte schuur is “een boek dat beschouwd mag worden als een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman” en “een roman die de lezer aan het werk zet en aanmoedigt tot interpretatie en discussie.”

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2020 bestond uit Jan Dertaelen, Sofie Gielis, Sebastiaan Kort, Daan Stoffelsen en Jeroen Vullings.

Vorig jaar ontvingen De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo in de categorie fictie en De avant-gardisten van Sjeng Scheijen in de categorie non-fictie de prijs, toen onder de naam BookSpot Literatuurprijs.

Over de Boekenbon Literatuurprijs
De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen fictie of non-fictie. De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een onafhankelijke jury van beroepslezers – recensenten en boekverkopers – uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dit bedrag moet de auteur in staat stellen ongestoord te werken aan een volgend boek. De prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie en wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon B.V. 
 
De boeken die in aanmerking komen voor de Boekenbon Literatuurprijs 2020 moesten verschenen zijn tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2020. De groslijst bestond uit 460 titels.

Boekenbon B.V. sponsor voor de komende jaren
Op 4 maart, vlak voordat Nederland aan de corona-lockdown begon, werd in aanwezigheid van minister Ingrid van Engelshoven van OCW bekendgemaakt dat de Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie (vooral bekend als AKO Literatuurprijs) een nieuwe hoofdsponsor heeft gevonden: de Nederlandse Boekenbon B.V. 
 
Met deze sponsoring is het voortbestaan van de prijs voor ten minste tot en met 2025 verzekerd. De Nederlandse Boekenbon B.V. wil zich samen met de Nederlandse boekverkopers inzetten om zoveel mogelijk Nederlandse boekenlezers te betrekken bij deze belangrijke erkenning voor Nederlandse en Vlaamse auteurs. Winnie Sorgdrager (voorzitter Stichtingsbestuur) zei hierover: “De Stichting is erg blij met de samenwerking met de Boekenbon en daardoor met de boekverkopers van Nederland. Het gaat ons er allebei om zoveel mogelijk mensen te stimuleren tot het lezen van boeken. De verbinding met de Boekenbon voelt daarom voor ons heel natuurlijk.”

Foto’s: Winnie Sorgdrager, voorzitter Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs en Oek de Jong, winnaar Boekenbon Literatuurprijs 2020 (www.boekenbon.nl)