Een onbezorgde dag in de natuur … daar voelen we allemaal de voordelen van! Vooral voor jongeren en kwetsbare personen is dit contact met de natuur van groot belang. Maar net zij vinden moeilijk de weg naar buiten. De Antwerpse Bosgroepen bieden een oplossing met het Platteland Plus project ‘Zorgbossen’. Met meer dan 11 deelnemende zorgvoorzieningen en meer dan 250 mensdagen aan dagbesteding blijkt het project een groot succes.

Onderzoek wijst uit dat negentig minuten wandelen in de natuur meer mentale rust oplevert dan dezelfde wandeling in een drukke stad. Een natuurtrip bevordert de concentratie en helpt tegen piekeren. Ook onze immuniteit zou gebaat zijn bij meer contact met de natuur. Het project Zorgbossen van de Antwerpse Bosgroepen combineert deze voordelen voor de gezondheid met een ecologisch en verantwoord bosbeheer.

Van zorgboerderijen naar zorgbossen
Het Platteland Plus project ‘Zorgbossen’ – een term naar analogie met de zorgboerderijen – wil jongeren en kwetsbare personen in contact brengen met bos en natuur. De Antwerpse Bosgroepen gingen een samenwerking aan met lokale zorgvoorzieningen om kwetsbare personen een zinvolle dagbesteding aan te bieden in het bos. Ze voeren samen kleinschalige bosbeheerwerken uit: een bosrand aanplanten, een overgroeid wandelpad snoeien, exoten verwijderen, … De aandacht bij de activiteiten gaat niet enkel uit naar een goede uitvoering van de dagtaak maar ook naar het sociaal contact en gezelligheid. “Zowel de uitvoering van het werk als het sociale aspect kunnen voor de deelnemers bijdragen aan het herstel of een opstap betekenen naar re-integratie in de maatschappij. Tegelijk dragen ze bij aan een ecologisch en verantwoord bosbeheer”, aldus Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur.

Bert Van Gils, coördinator van het project, licht toe: “Het ‘matchen’ van de zorg- en natuursector is soms een uitdaging. Niet alle typen van beheerwerken komen in aanmerking voor iedere doelgroep, zo is machinaal werk meestal niet mogelijk. In verstedelijkte gebieden is er veel vraag naar zinvolle dagbesteding maar daar is het aanbod groene ruimte – en dus ook bosbeheerwerken – minder groot. Desondanks konden we heel wat geslaagde samenwerkingen realiseren. De doelstelling van het project was om in totaal 250 mensdagen te presteren, dit getal op de teller is al gepasseerd!”
Meer kinderen naar het bos
Een andere bevolkingsgroep die we helaas steeds minder in het bos aantreffen zijn kinderen. Waar de voorbije generaties buiten groot werden, zijn de jongeren van vandaag steeds meer aan allerhande schermen gekluisterd. Om scholen te stimuleren om de klas te ruilen voor het bos, helpen we hen hun domein te beheren. Leerlingen die zelf in hun schoolbos hebben gewerkt, zullen er ongetwijfeld meer interesse en respect voor krijgen. Zeker nu er met behulp van de studenten houttechniek van het PTS Boom zitbanken en speeltuigen worden gebouwd!

Antwerpse Bosgroepen
Bosgroepen verenigen boseigenaars en ondersteunen hen bij het duurzaam beheer van hun bossen. De gegroepeerde aanpak garandeert een efficiënt en bovenlokaal beleid. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de Bosgroep. De Antwerpse Bosgroepen worden financieel ondersteund door de provincie Antwerpen voor hun basiswerking. De provincie coördineert de kwaliteitsvolle samenwerking tussen de vier Antwerpse Bosgroepen. Meer info op www.bosgroepen.be.

Foto: Samen poseren bij het resultaat van de dag: een 50m lange takkenwal