Volgens het National Museum of Women in the Arts (NMWA) in Washington DC is slechts vier procent van alle kunstwerken die op veilingen worden verkocht door vrouwen gemaakt. Vrouwen hebben het nog altijd moeilijker dan mannen om artistieke erkenning en waardering te krijgen, ze moeten zich er meer voor in de kijker werken. Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart blikt Galerij Artisjok in Lier daarom al vooruit naar de zomertentoonstelling ‘Homo sum’ (Ik ben een mens) met het werk van vier vrouwen, dat bij alle vier draait om het beeld van de mens.

Tanya Atanasova maakt hyperrealistische portretten, maar geeft haar geportretteerden onverwacht een ongewone, verrassende twist mee.

Maggy Jacot, bekend van haar transparante lichamen die bengelen in de wind, of van haar menselijke figuren met dierenkoppen, stelt acht beeldhouwwerken in roestvrij staal tentoon.

Elke Desutter haalt met video’s, fotocollages en installaties onderdelen van het lichaam, ongeacht gender, ras en leeftijd, uit hun context en toont stukken van mensen zoals ze zijn – en dat is niet als lustobject.

Ulrike Bolenz geeft portretten en foto’s van menselijke figuren een bijzondere transparantie door ze in te sluiten in plexiglas en te bewerken met acrylverf, zodat ze in hun abstracte context een opvallende uitdrukking krijgen.

De tentoonstelling ‘Homo sum’ heeft plaats van 9 juli tot 22 augustus 2021 in het Timmermans-Opsomerhuis, het stadspark en in Galerij Artisjok en wordt zonder twijfel weer een opgemerkt artistiek evenement in de Lierse zomer.

Foto: www.galerijartisjok.com