Zomer van Antwerpen gaat aankomende zomer een groot deel van de programmatie van Zomerfabriek, de urban hotspot in Antwerpen-Berchem, uit handen geven aan ondernemende Antwerpenaars met een idee voor een event. Via een open call kunnen ideeën worden ingediend: een jury buigt zich over de ingezonden aanvragen en kent aan enkele onderscheidende evenementen ook een financiële duw in de rug toe.
Sinds 2010 heeft Zomer van Antwerpen haar kantoren op het terrein van een oude gasfabriek. Het terrein opent jaarlijks in de zomermaanden de deuren in de vorm van de Zomerfabriek: een urban hotspot met een programma vol dansworkshops, spoken word performances, klassieke muziekoptreden, jam-sessies en feestjes in Club Z. Dit jaar lanceert de organisatie een oproep aan alle Antwerpenaars met een idee voor een event -maar die het aan een locatie ontbreekt- om deze als uitbreiding op te nemen in het programma van 2019. 

Het idee is simpel: iedereen met een plan voor een evenement dat deze zomer kan plaatsvinden, is welkom om iets in te dienen. De binnengekomen aanvragen worden bekeken door een jury en daaruit worden een aantal events geselecteerd die in het programma van Zomerfabriek worden opgenomen. Aan de vorm of inhoud van de projecten worden weinig voorwaarden gesteld, behalve dat ze een open karakter moeten hebben: besloten events komen niet in aanmerking. “We stellen bewust weinig eisen, we willen graag verrast worden door de ideeën die er in Antwerpen leven en die deze zomer op zoek zijn naar een plek”, aldus doelgroepcoördinator Samuel Pinillos die mee instaat voor het selectieproces. “Van epic feestje, fabulous fashion show, vintage markt, try out, boekpresentatie, screening of pittig debat: alles kan wat ons betreft. Verras ons!” Als richtlijn geeft de organisatie een aantal steekwoorden mee: creativity, community building, young, diverse, urban, out-of-the-box, positive, open and for everyone. 
De geselecteerde events kunnen gratis gebruik maken van de infrastructuur op het terrein, worden opgenomen in het programma en kunnen rekenen op technische en communicatieve ondersteuning daar waar nodig. En dan biedt de organisatie nog een extra bonus voor een aantal van de geselecteerde evenementen: “Projecten die ons extra weten te prikkelen, ontvangen een financieel duwtje in de rug”, aldus Samuel. “10 projecten ontvangen maximaal 500 euro en 10 andere projecten ontvangen maximaal 1000 euro om hun event bij ons neer te kunnen zetten.”  

Zomerfabriek opent dit jaar de deuren van 21 juni tot en met 1 september. Ideeën kunnen tot en met 27 februari worden ingediend via www.zva.be/open-call 
Meer informatie over Zomerfabriek is te vinden op facebook, instagram en de website.

Foto’s: www.zva.be