Wat is er lekkerder dan genieten van een frisse limoncello in de avondzon? Je waant je meteen in Italië bij het drinken van de citroenlikeur. En het is verrassend gemakkelijk zelf te maken. Met een paar citroenen, alcohol, suiker en een beetje geduld zit je binnen een paar weken te drinken van je zelfgemaakte limoncello.

Limoncello is een Italiaanse likeur die gemaakt wordt van citroenen, alcohol, suiker en water. Oorspronkelijk werd het drankje gedronken als digestief na een goede maaltijd. De laatste jaren is het drankje ook enorm populair als basis voor een frisse cocktail. Het mooie aan limoncello is dat het aantal recepten waarschijnlijk evenredig is aan het aantal Italiaanse families. Iedere familie heeft haar eigen recept met citroenen uit haar eigen regio.
Het geheim van goede limoncello zit in de verhoudingen. Je hebt maar 4 ingrediënten nodig; alcohol met een percentage van minimum 92%, citroenen, suiker en water. Oefening baart kunst, zo ook het maken van citroenlikeur. Als je vandaag begint, heb je binnen enkele weken limoncello naar je eigen smaak.

Geen fan van citroenen? Dan is arancello het proberen waard. Citroenen worden ingeruild voor sinaasappels. De sinaasappellikeur ruikt geweldig lekker en wordt ongeveer op dezelfde manier klaargemaakt.

Ingrediënten
6 onbehandelde citroenen
500 ml alcohol (minstens 92%)
300 g suiker
800 ml water

Bereiding
Was de citroenen en droog ze goed af. Laat ze een uur weken in koud water. Schil de citroenen zo dun mogelijk met een dunschiller. Doe de citroenenschillen in een pot en doe de alcohol erbij. Dek de pot goed af en laat 14 dagen rusten.
Na ongeveer 2 weken breng je in het pannetjes de suiker met het water al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt afkoelen. Voeg het afgekoelde suikerwater toe aan het mengsel van de alcohol met de citroenschillen.
Zeef het geheel, schenk de limoncello in flessen en sluit ze goed af. Laat de flessen ongeveer 1 a 2 weken rusten op een koele, donkere plek. Zet je zelfgemaakte limoncello daarna in de diepvries en serveer ijskoud.

Tekst: Jolien Ceulemans

Foto: www.ambiance.be