Frankrijk behoort sinds de financiële crisis van 2008 tot de meest pessimistische landen in de wereld. Er heerst een sfeer van beklemming die, sinds de mislukte presidentschappen van Sarkozy en vooral van Hollande, alle niveaus heeft doortrokken: een onmachtig politiek bestel, onzekerheid over de waarden van de Republiek, vastgelopen openbare financiën, sterk verminderde invloed in de eu, een ontmoedigd bedrijfsleven en verdeelde vakbonden, vrijwel onbeweeglijke werkloosheid van 10% en onopgeloste vragen betreffende de islamitische uitdaging.
Het Front National van Marine Le Pen is in de laatste paar jaren tot de grootste partij uitgegroeid. Daarmee lijkt een streep te zijn gezet door de even dominerende als verlammende, zestig jaar oude, tweespalt tussen klassiek links en rechts. In 2017 verklaart deze ontwikkeling het opmerkelijke succes van de centrumbeweging En Marche! van Emmanuel Macron. De consequenties hiervan zijn verstrekkend en zullen van de presidentsverkiezing van april-mei 2017 een spectaculair internationaal gebeuren maken.
Als geen ander land kan Frankrijk dus enorm met zichzelf bezig zijn. Ter gelegenheid van de Franse presidentsverkiezingen verscheen deze week het monumentale werk van  Noud Ingen-Housz over Frankrijk: Zo bezig met zichzelf…  Een politieke biografie van Frankrijk. Het boek werpt een helder licht op de huidige politieke situatie, maar kan ook uitstekend buiten de verkiezingen om gelezen worden. Ingen-Housz (1939) woont en werkt al decennia in Parijs en kent de Fransen door en door.
Softcover; 378 pagina’s.

Auteur: Noud Ingen-Housz
Titel: Zo bezig met zichzelf – Een politieke biografie van Frankrijk
Uitgeverij: De Blauwe Tijger
ISBN: 978 90
Thema: politiek
Prijs: € 25,99