Als het gaat om groenten, kiezen veel mensen resoluut voor vers boven diepvries. Die zouden wellicht gezonder en lekkerder zijn. Maar is dat wel zo? Wij zochten het voor je uit.

Na de oogst worden de diepvriesgroenten, gestoomd of in heet water ondergedompeld, dit noemt men blancheren. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat voedingstoffen worden afgebroken of geur- en smaakverschillen zouden optreden. De groenten worden daarna zo snel mogelijk ingevroren, hiermee wordt de periode waartussen ze voedingsstoffen kunnen verliezen zo kort mogelijk gehouden.

Industriële verwerking 
Bij het invriezen zakt de temperatuur tot -40 graden Celsius. De groenten worden op die manier tot in de kern diepgevroren, daardoor behouden ze hun smaak. Bij de industriële verwerking van groenten gelden strenge voorwaarden die de kwaliteit garanderen. Bij het ontdooien en klaarmaken gaan bijna geen voedingsstoffen verloren.

Bereiding 
Is dat ook zo bij verse groenten? Een groot deel hangt af van de bewaring en bereiding. Hoe langer de verse groenten blijven liggen, des te meer voedingsstoffen ze verliezen. Daarnaast is het ook onduidelijk wanneer de verse groenten die in de winkel liggen, werden geoogst. Maak ze dus best zo snel mogelijk klaar na aankoop.
Ook bij diepvriesgroenten is de bereiding van belang, tijdens dit proces verdwijnt een deel van de vitamines en voedingsstoffen. Laat de diepvriesgroenten niet of zo weinig mogelijk ontdooien en bereid met zo weinig mogelijk water. Kies bijvoorbeeld om ze te stomen of roerbakken.

Verse groenten invriezen 
Dit is niet hetzelfde als de industriële verwerking. Het invriezen gebeurt minder snel waardoor een ijskristallen ontstaan die invloed hebben op de kwaliteit van de groenten. Dit doe je best alleen met groenten die je zelf kweekt, zo snel mogelijk na de oogst. Groenten uit de supermarkt liggen er al even, het is dus niet aangeraden om ze in te vriezen.

Tekst: Julie Gedopt

Foto: www.ambiance.be