Zondag 11 augustus begint Zin in Zomer met de festivaldag rond poëzie in Sint-Truiden.
 
Het is de eerste van drie zondagen op rij dat jong en oud kan genieten van een volledige dag met poëzie, literatuur of illustratie. (Tot 14 jaar zelfs gratis!)

Daarna volgen zondag 18 augustus 2019 in Genk (literatuur) en zondag 25 augustus 2019 in Hasselt (illustratie).

Drie hele dagen van bij het ontbijt tot ’s avonds gevuld met boeiende lezingen, unieke voorstellingen, avontuurlijke wandelingen, inspirerende workshops, danssessies en heel veel bijzondere boeken.

De mooie dingen van de vroegere Zin in Zomer hebben we behouden: de bijzondere locaties, de originele combinaties op het podium, het Zomervriendenticket, maar dit jaar is er zo veel meer!

Drie festivaldagen, drie bijzondere plekken

Zin in Zomer speelt zich af op drie unieke locaties.

– De abdijsite in Sint-Truiden: een indrukwekkende historische abdijsite midden in de stad

– Thor Park in Genk: een prachtig gerestaureerde mijnsite midden in een natuurdomein

– De Nieuwe Zaal in Hasselt:  de omgeving van een sfeervolle theaterzaal midden in de stad

Primeurs van topauteurs en (avant-)premières van voorstellingen

Maar liefst drie grote namen uit de literaire geven een primeur: Oek de Jong, Stefan Brijs en Erwin Mortier vertellen over hun werk en geven een voorsmaakje van hun nieuwste roman.

Er is de première van De Steen, een performance gebaseerd op het verhaal van Stefan Brijs en Koenraad Tinel. Theatermakers Layla Önlen en Huseyin Umaisiz maakten deze voorstelling in opdracht van Zin in Zomer i.s.m. bib Genk.

Begijn le Bleu brengt zijn voorstelling  die in september op toernee gaat in avant-première in Zin in Zomer.

Unieke voorstelling van twee topillustratoren

Wat gebeurt er in het hoofd van Carll Cneut en Rébecca Dautremer? Tijdens dit unieke optreden tekenen deze twee topillustratoren over hun inspiratie, passies en werk. De potloden zijn gescherpt en het papier ligt klaar.
 
Zin in Zomer begint al vroeg met een verrukkelijk ontbijt met poëzie en illustraties. In Sint-Truiden zorgen dichteres Delphine Lecompte en Belgisch kampioene slam poetry Lisette Ma Neza voor een knallende start van een poëtische zondag. In Villa Verbeelding kan je je vragen kwijt aan de charmante Brusselse illustrator Mélanie Rutten. Zij tekent de antwoorden. En in Genk brengen bezoekers hun picknick mee naar het prachtige natuurdomein.

Verrassende ontmoetingen om naar uit te kijken

Matthijs De Ridder, fan van het eerste uur, brengt een ander verhaal over een van onze grootste dichters, Paul van Ostaijen. Wilderman, het muzikale project van schrijver Elvis Peeters, brengt intermezzo’s van jazz en punk.

Stefan Brijs is niet alleen een begenadigd auteur, maar ook een echte vogelliefhebber. Samen met een gids van het Nationaal Park Hoge Kempen neemt hij de bezoekers mee op verkenning door het prachtige natuurgebied achter Thor Park.

Begijn Le Bleu is bekend als cabaretier en foute vriend, maar dat hij ook thuis is in de vogelwereld is misschien een verrassing. Vanaf september gaat hij op tournee met een rare vogellezing over vogels in de Lage Landen. Zin in Zomer krijgt de avant-première!

De fijnste namiddag voor groot en klein

In Sint-Truiden kan jong en oud onderduiken in de wondere wereld van de poëzie: een stadswandeling maken met dichteres Lotte Dodion en stadsgids Peter, een poëtisch portret laten schrijven door Jee Kast of meezingen in de familievoorstelling Haren vol banaan van Erik van Os. Het kan allemaal!

Ook in Genk kan de hele familie genieten van een heerlijke festivaldag in Thor Park: op schattenjacht met Peter Holvoet-Hanssen, kijken naar de première van theatervoorstelling De Steen of in zuiderse sferen komen met de flamencovoorstelling van Silvia León.

In Hasselt brengt Sassafras De Bruyn de betoverende familievoorstelling Het meisje dat een vogel werd. Illustratoren Sebastiaan Van Doninck, Mélanie Rutten en Rébecca Dautremer geven een inkijk in hun werkproces.
 
Bezoekers genieten niet alleen van voorstellingen en lezingen. Ze kunnen ook zelf van alles doen. Een greep uit het aanbod: al fietsend gedichten schrijven op de Poëziefiets, tekenen  met licht in een donkere crypte, een filmpje maken, de eerste passen zetten in de flamenco, kijken naar de digitale kamishibai, je foto via een green screen op de cover van je favoriete boek, manga en stripzines tekenen, bouwen aan een bruisende stadstekening enzovoort.

Uitrusten kan in de lounge met fijne boeken uit de bib. Boeken kopen kan ook dankzij de boekenstand van de plaatselijke boekhandel. En niemand hoeft honger of dorst te lijden. Er is eten en drinken te krijgen op de festivalsite.

Het hele programma en tickets vind je op www.zininzomer.be

Foto’s: www.zininzomer.be