Op woensdag 13 oktober werd tijdens een plechtigheid op de Oude Begraafplaats van Sint-Lambrechts-Woluwe een Pro Patriaplaatje bevestigd op het graf van onderluitenant Jean Dehalleux. Dehalleux sneuvelde op 24-jarige leeftijd tijdens de slag van Haktang-Ni in Korea, precies 70 jaar geleden.

Deze nationale plechtigheid in Sint-Lambrechts-Woluwe werd bijgewoond door een vertegenwoordiger van de koning, door minister van Defensie Ludivine Dedonder en door vertegenwoordigers van Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en het Groothertogdom Luxemburg.

Ook op heel wat andere plaatsen in België vonden diezelfde dag gelijkaardige plechtigheden plaats. In de weken die volgen zullen nog meer plechtigheden georganiseerd worden op gemeentelijke begraafplaatsen over heel het land.

België vormde bij het uitbreken van de oorlog in Korea een vrijwilligerskorps, in het kader van een VN-operatie. Daarbij namen zo’n 3500 Belgen vrijwillig dienst: 106 onder hen kwamen om het leven, tien procent raakte gewond.

De gesneuvelden werden niet begraven op militaire begraafplaatsen. Ze werden gerepatrieerd naar België en bijgezet op gemeentelijke begraafplaatsen, in burgerlijke graven. Een aantal van deze graven zijn ondertussen verdwenen. Nu worden de overblijvende graven, 93 in totaal, officieel gemarkeerd als ‘oorlogsgraf’. Dit gebeurt met een ‘Pro Patria’-plaatje, net zoals op de graven van gesneuvelden uit de twee wereldoorlogen.

Alle Belgische gesneuvelden uit de Korea-oorlog worden ook opgenomen in het War Dead Register (www.wardeadregister.be), een initiatief van het War Heritage Institute.

De nationale Korea-herdenking is een gezamenlijk initiatief van het War Heritage Institute, Defensie, de Koninklijke Verbroedering van het Vrijwilligerskorps voor Korea, de Nationale Strijdersbond en de lokale gemeentebesturen.

Foto’s: www.warheritage.be