Bruinisse is een klein gezellig dorp in Zeeland al 550 jaar in goede en slechte tijden leven de inwoners hier voornamelijk van de mosselkwekerij en de visvangst. Op het plein staan er 2 tribunes in de vorm van een mosselschelp wat al doet vermoeden dat alles hier om mosselen of vis draait.

De gedreven uitbater van Restaurant BRU17 gelegen aan de haven is Niels Habraken, het gezellig restaurant gelegen aan de haven met uitzicht op de zee is sfeervol ingericht met originele attributen afkomstig uit de visserij. Het restaurant heeft ook zomers een aangenaam terras. Alle vis of schaaldieren die je er besteld komen uit de Oosterschelde, Grevelingen of de Noordzee. Naast het restaurant is er ook een viswinkel van Bru17 met een grote variëteit aan verse vis, mosselen, schelp en schaaldieren, kreeft, kokkels en scheermessen afkomstig van de Bruse vloot je kan er tevens gebakken vis, kribbeling, Calamares, gerookte visproducten, haring, in Holland gepelde Hollandse garnalen om mee te nemen of ter plaatsen op het terrasje nuttig

De mosselkotters (schip gebruikt om de mosselen van de percelen te vissen) telt in Bruinisse ruim twintig vaartuigen. We stappen mee op de mosselkotter Bru25 om de productie van hangcultuur mosselen te bekijken door een volledige rondvaart en een deskundige uitleg. De naam hangcultuur zegt het al deze hangen in het water. Nadat mosselzaad is opgevangen wordt dit mosselzaad bevestigt aan touwen die omwikkeld worden door een oplosbare net. De reden hiervan is om de mosselen de eerste weken te laten hechten aan het touw na enkele weken is het net opgelost en groeien de mosselen aan de verticale touwen. Na één jaar tot 18 maand zijn de mosselen volgroeid en kunnen ze geoogst worden.

Bij terugkomst in restaurant Bru17 mochten we genieten van een zelfgebakken boterham met gebakken mosselen bereid door de Chefkok van restaurant Bru17 Joost deurloo, de mosselen worden eerst gekookt en daarna gebakken in boter en goed  gekruiden. De boterham was overheerlijk! Dit recept kwam oorsprong  van de vissers  die soms twee tot drie dagen onderweg waren, zij aten uiteraard vis en mosselen die ze toch aan boord hadden, bakten hun mosselen of vis en legde ze tussen een dikke snede brood,  simpel en goed voedsel.

 

Zelf al overwogen om oesters te open? dit kan verschrikkelijk tegenvallen om zelf te doen. Joost Deurloo is er de geschikte persoon voor en Nederlands Kampioen Oestersteken 2018. Deze wedstrijd was de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap Oestersteken dat op zaterdag 29 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden

 

Hoe oesters openen:

In dit dorp kreeg alles de naam BRU mee, afkorting voor Bruinisse. Huizen, restaurants en boten heten allemaal BRU en een nr. Zelfs het water dat je daar te drinken krijgt heet BRU maar is wel afkomstig uit het hart van onze Belgische Ardennen.

Havenkade 18
4311 BA Bruinisse

T. 0111 – 48 44 59
E. info@habrakenvis.nl

Links: restaurant: bru17-Brunisse

Foto’s/film en reportage: Cor Blancke

Home