Zeeland is een paradijs voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Overal zie je verse en smaakvolle producten, op de akkers, polders en in boomgaarden. Natuurlijk is er ook de zee. Zeeuwse producten hebben vaak een typische, zilte ondertoon. Geen dorp ligt verder dan 17 km van de zee. De ligging met ongeveer 650 km kustlijn biedt de Zeelanders veel innovatieve mogelijkheden. Economisch liggen aan zee heel wat kansen voor ingrediënten uit een natuurlijke omgeving. Vis, schelp-, schaal– en weekdieren zijn een aantrekkelijke voedingsbron. Laat je inspireren door onze culinaire verrassingen.

Bruinisse, in het uiterste oosten van de gemeente Schouwen-Duiveland, staat bekend voor zijn mossel- en schelpdiervisserij. De Zeeuwse Mossel nv is gespecialiseerd in verwerking en verkoop: ontzanden, wassen, sorteren en verpakken. De tijd van de hangcultuurmosselen is al even achter de rug, maar het bedrijf draait nog op volle toeren met de bodemcultuurmosselen en vooral met de specialiteiten van scheermessen en tapijtschelpen. Vele van deze laatste producten gaan ook voor uitvoer naar Zuid-Europa en Azië. Oesterkweken doen ze op het Grevelingen meer.

Peter Bol en zijn team hebben ook niet stilgestaan en doen voortdurend aan innovatie. Om het gebruik van plastic in te dijken gebruiken ze sinds enkele jaren inpakmateriaal dat deels uit karton bestaat, het beetje, nog aanwezige plasticfolie kan gemakkelijk verwijderd worden. Hier brengen ze hun seafoodmix op de markt in porties van 300 gram. Hierdoor is het volume ook geschikt voor magnetrongebruik. Carrefour België is er onder meer een afnemer van.

 

Hangcultuurmosselen heb je alleen in groot of klein. Benamingen als bv. jumbo tellen hier niet mee. Bij de Zeeuwse Mossel vind je nu ook de “Bompa’s Mosselen”. Mosselen zoals ze vroeger werden gegeten, acceptabel in prijs en met de smaak van vroeger. Deze mosselen worden niet onthaard, blijven zichzelf, houden meer het water vast en zijn een smaaksensatie. Daarenboven hebben ze door niet verschoond te zijn een betere houdbaarheidsdatum en blijven ze zelfs ongeveer 14 dagen goed in de koelkast. De firma levert ze in emmers van 2 tot 4 kg. De emmers kan men weer inleveren. De “Bompa’s” zijn recent uitgerold in lokale viswinkels en Antwerpse restaurants.

Een derde nieuwigheid bij dit bedrijf is mosselen voor de gewone markt in segmenten van 800 gram, aanzienlijk minder dan de klassieke 1 kg-porties. Hier wordt vooral op de jongere consument gemikt die volgens navraag eerder kiest voor kleinere hoeveelheden.

Tapijtschelpen of palourdes behoren ook tot het gamma: een zwarte mosselachtige schelp die na een tijdje een grijze kleur krijgt. Gewoon heerlijk: wat olie in een pan, beetje citroensap, wat koriander en dan de schelpen enkele minuten laten stomen.

De smaak van de zilte zee, niet alleen bij de groep schaal- en schelpdieren, maar ook bij brood. Ook hier is Bruinisse de thuisbasis. Spelt Bakkers was een traditionele bakkerij voor retail en supermarkt. Rond 2009 kende het bedrijf een moeilijke periode met een kentering in omzet. Een faillissement was in zicht. Toch herrees het bedrijf als een feniks. Het schakelde over op “Pain de Mer”. Wat maakt Pain de Mer zo uniek? Het is een natuurdesembrood met in feite maar drie ingrediënten: vol Zeeuwse tarwebloem, eigengemaakte natuurdesem en gezuiverd zilt zeewater uit de Oosterschelde. Reken hierbij tijd en temperatuur en je hebt een nieuw Zeeuws streekproduct. Er is een gevarieerd assortiment van brood en bollen (wat wij ‘pistolets’ noemen). Je gaat van wit over bruin tot donker. Bijzondere soorten met toevoeging van zeekraal of zeewier zitten ook in het aanbod.

Anderhalf jaar geleden kwam er een idee tot stand in samenwerking met een lokaal groentebedrijf. Men was op zoek naar een oplossing voor de zogenaamde “waste”-groenten. Geen bedorven waar, maar groenten die er niet mooi genoeg uitzagen voor verkoop: te lang, te kort of laten we zeggen nogal aan de lelijke kant. Zo werd de groentebagel geboren. Een bagel vol met Nederlandse groenten, met 100% de kleur van de groenten en met minder koolhydraten. De bagel kan tot 40% groenten bevatten. Spelt Bakkers heeft nu 5 smaken die je allemaal gemakkelijk aan de kleur kan herkennen. De smaaksensatie is de “Red” bagel met een ietwat Italiaanse touch van tomaten, gegrilde paprika en oregano. De “Green” bagel voert je dan ongewild weer naar zee met zeewier, zeealg, peper en knoflook. Neig je meer naar smaakvol Oosters met pikante touch, dan is er de “Yellow” bagel met gele peen, verse kurkuma, mais en rode pepers. Zullen we de geheimen van “Orange en Purple” ook maar vrijgeven? Purple is wat zoet met zwarte winterpeen, rode biet en zwarte knoflook, terwijl Orange fris en lichtzoetig is met zoete aardappel, oranje peen en gember.

Hip en trendy met veel vezels en natuurlijke vitamines!

Er wordt ambachtelijk gewerkt met een combinatie van machinaal gebruik. De bagelmachine is een eigen constructie en kan 2000 bagels per uur draaien. Ten slotte maakt men van oktober tot november traditionele Zeeuwse appelbeignets.

Alles is bake-off en wordt gestockeerd in drie grote diepvriesruimtes op -22 °C. Verdeling gebeurt landelijk via horecagroothandelaars en gaat naar ongeveer 600 restaurants in Nederland.

Wie visgerechten zegt, denkt ook aan wijn. Wijnplezier vind je ook in Zeeland. Wijnhoeve “De Kleine Schorre” is gevestigd op een voormalige schor – buitendijkse aanwas – die alleen bij zeer hoog water onderliep. Drie schorren geven hun naam aan de gemeente Dreischor. De familie Van de Velde had hier sinds 1916 akkers met onder meer gerst en aardappelen. Hoge kosten en lage opbrengst waren in 2000 het begin van een idee om te beginnen met een wijngaard. Een kalkrijke bodem en geen nachtvorst waren extra factoren. Drie jaar lang was er hulp van en samenwerking met een Luxemburgs Moezelwijnbedrijf om de opstart te optimaliseren. Er wordt gewerkt met traditionele druivensoorten als Rivaner, Pinot Blanc, Pinot Gris en Auxerrois. Men produceert alleen witte wijn en een mousserende versie, leuk in combinatie met de Zeeuwse zaligheden zoals oesters. De tendens is om minder te oogsten aan elke stok om zodanig een betere kwaliteit te bekomen met gezondere druiven. De pluk gebeurt manueel. Met eiken vaten wordt bijna niet gewerkt, alleen voor de Pinot Gris. Schroefdoppen zijn ook de standaard vermits deze wijnen best binnen de vijf jaar dienen gebruikt te worden. Proefvelden met onder meer Cabernet Blanc en Sauvignon Gris maken verder deel uit van het domein. Nu zit men met ongeveer 12 ha aan ongeveer 80.000 flessen. Ter informatie: Nederland telt nu ongeveer 250 ha, verdeeld over een 140-tal bedrijven. Er is geen verkoop in supermarkten. Afnemers zijn de betere wijnwinkels, restaurants en ook de businessklasse van Air France-KLM. Rechtstreekse verkoop aan particulieren op het domein zelf is goed voor 30%. Het domein heeft een proeflokaal waar ook lunch en dinner aangeboden wordt. Voorts is er een wijnboerderijwinkel en is er gelegenheid tot rondleidingen.

Prijs van de wijn: vanaf 14 euro

Onvermijdelijk keren we nog even terug naar de oester, een Zeeuws product pur sang. Om je oester te eten moet je ze eerst openen. Nederland heeft sinds enkele jaren een NK Oestersteken. Normaal gaat de winnaar door naar het officiële wereldkampioenschap Oestersteken. Dit jaar was dit gepland ergens in de herfst in het Ierse Galway. Weer eens stak demon Covid-19 er een stokje voor. De vindingrijke Zeeuwen vonden toch nog een gelegenheid om hun nationaal kampioenschap te laten doorgaan. Openlucht was de oplossing en die vond men op de terreinen van het schaal- en schelpdier verwerkend bedrijf Krijn Verwijs in Yerseke. Negen kandidaten kwamen tegen elkaar in competitie en werden gejureerd door drie juryleden. Er wordt gelet op oestervleesbeschadiging, het achterblijven van schilfers of gruis en het uiterlijk. De snelheid van openen was alleen doorslaggevend bij een gelijk aantal punten.

Een der juryleden was DP Arkenhout. Samen met zijn zoon is hij uitbater van brasserie ‘De Vluchthaven’ in Bruinisse. Zij werken uitsluitend met vis, schaal- en schelpdieren uit de Zeeuwse wateren en de Noordzee en gaan zelf op zoek naar de zilte groenten in en rondom hun haven zoals lamsoor, zeekraal of zeekool. Hun keuken is 99% biologisch en 100% eerlijk. De Vluchthaven heeft een ruim terras met prachtig uitzicht over de voormalige veerhaven en de Oosterschelde.

Nuttige info

www.d-z-m.nl

www.speltbakkers.nl

www.dekleineschorre.nl

www.devluchthaven.nl

 

Tekst en Foto’s: A. Charrin