Op onze reis door Zeeland in het kader van schaaldieren en zeefauna kwamen we vele mooie plekjes tegen maar eentje was wel heel uniek namelijk Brasserie Vluchthaven waar ….

de koks even uniek zijn als de omgeving! Met als visie eerlijk eten, met liefde en aandacht verbouwd, gevist, bereid en gebracht. 

Een pure keuken met een losse bediening in een eenvoudig kader hier voelt iedereen zich welkom van zakenmensen tot gezinnen met kinderen. Ook de koks en hun medewerkers zijn pure mensen, dat merk je al meteen bij het binnenkomen.

 

 

 

Hun eigenheid en hun echtheid maken van Brasserie Vluchthaven een unieke en warme plek. Ze gaan er prat op dat hun bedrijf 99% biologisch en 100% eerlijk, hun tomaten, sla, peulvruchten en kruiden komen van uit de polder in Zonnemaire van bij Dieneke ze heeft een biologische-dynamische kwekerij vol passie legt ze zich toe op bijzondere variëteiten, vergeten groenten en eetbare bloemen en nog veel meer.

De vis die ze serveren is niet gekweekt maar komt zo uit uit de Oosterschelde of Noordzee Gelukkig heeft Zeeland een grote keuze van vis en schaaldieren. Het is een bewuste keuze dat de vis die ze opdienen niet gekweekt is, maar in alle vrijheid heeft kunnen zwemmen!  Hun producten proberen ze zo veel mogelijk regionaal in te kopen. Voor de producten (olie, rijst, koffie,enz) die niet te verkrijgen zijn in de regio gaan ze op zoek naar de beste eerlijke en ecologische koopwaar, met respect naar mens en natuur! Deze filosofie komt niet alleen terug in hun keuken, maar gaat verder bij de keuze van schoonmaakmiddelen, servetten, papier, het scheiden van afval. Hun voorkeur van bereidingswijze gaat naar grillen op houtskool, vis wordt à la minute gefileerd en op de huid gebakken zodat hij z’n vocht beter vasthoudt.

 

 

Voor de lunch konden we genieten van een foodsharing concept diverse eerlijke, heerlijke gerechten om te delen met vrienden. Foodsharing is heel simpel. Men nemen een gezellige tafel en fingerlicking food verschillende gerechtjes worden midden op de tafel gezet zodat je deze met elkaar kan delen. DP tovert de heerlijkste gerechtjes van oesters, mosselen, scheermessen en venusschelpen op tafel die klaargemaakt waren met een variëteit van kruiden die ons een smaakexplosie bezorgde bij elke hap.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de wandeling om kruiden en planten wild te plukken en schaaldieren te rapen bespreekt DP diverse kruiden en planten, hoe je ze kan gebruikt of bewaren in de keuken. Belangrijk is ook het respect voor kruiden en schaaldieren te plukken of te rapen om maar de juist hoeveelheid te plukken die men nodig heeft. Op het einde van de geul kan je alle mogelijke schaaldieren vinden, bij het proeven van een oester recht uit het water, moest ik vaststellen dat ik nog nooit zo’n oester, zo zuiver,  zo’n smaak had geproefd.

Een weetje is dat in deze geul waar hangmosselen worden gekweekt, alles zo zuiver is, alles van algen en zeegroenten zijn daar eetbaar en lekker. Aan de oever vind men ook eetbare algen die gewoon regelmatig, bij hoge tij met zeewater overspoeld worden, dit geeft hen een hoge kwaliteit van gezonde voeding. Waarom is het ook allemaal zo zuiver…en mossel kan op één etmaal 12 liter zeewater volledig zuiveren en als je weet dat daar in deze zeegeul duizenden en duizenden mossels hangen versta je wel dat het water heel zuiver is.

 
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conclusie: heerlijke ervaring, prijs/kwaliteit correct, vriendelijke vlotte bediening met nodige uitleg bij de gerechten en gekozen wijnen.

Een aanrader ! Wij komen graag terug !

 

 

  

 

 

Recept: In de keuken van zijn restaurant De Vluchthaven laat D.P. Arkenbout  zien hoe hij zijn huisspecialiteit maakt:

Gegrilde scheermessen en schelpjes met Chermoula

Chermoula:

1 bosje koriander, minus de lange stengels
4 tenen knoflook
2 eetlepels fijngehakte paprika
1 eetlepel komijn
1 theelepel zout
1/2 theelepel cayenne peper
wat draadjes saffraan
wat ingemaakte citroen
3 eetlepels olijfolie

Stamp alles in de vijzel tot er geen grove stukken meer zichtbaar zijn.

Tip: Chermoula is ook geschikt voor mosselen.

http://devluchthaven.nl

Foto’s: Cor Blancke