Onder de noemer ‘Global Strike for Future’ organiseert Youth for Climate op 15 maart een wereldwijde staking voor het klimaat. De klimaatmarsen zijn nu al historisch. Maar uiteraard dateren de zorg voor en de bezorgdheid over het milieu al van veel vroeger. Dat blijkt ook uit de groeiende hoeveelheid ‘groene’ archieven die we in Amsab-ISG bewaren..

Onder het motto ‘De wereld … die moet nog een eeuwigheid mee’ pakten we op de Erfgoeddag van 2008 voor het eerst uit met onze ‘groene’ collecties. Vandaag mogen we zonder overdrijving stellen dat we hét archiefcentrum van de groene beweging zijn. De eerste groene vogel die hier landde, was het archief van Greenpeace in 1996. Midden 2002 sloot Amsab-ISG een samenwerkingsakkoord met de Bond Beter Leefmilieu (BBL), de koepelorganisatie waarbij de belangrijkste milieu- en natuurorganisaties zijn aangesloten. Het eerste stuk van het BBL-archief werd overgedragen in 2004. Daarna kwam er een waar domino-effect op gang en stroomden de groene archieven als het ware binnen. Zo bewaren we vandaag archief van grote organisaties zoals, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT),  Natuurpunt (waarvan onder meer reeds verwerkt: Natuurpunt Oost-Vlaanderen), de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) …
Daarnaast zijn hier in de loop der jaren ook heel wat archieven van kleinere natuurbeschermingsorganisaties en milieuactiegroepen in bewaring gegeven. Sommige hebben een regionaal karakter, zoals de Aktiegroep Leefmilieu Rupelstreek (ALR), hetActiecomité Red de Voorkempen en Benegora. Andere, zoals de Verenigde Actiegroepen Tegen de Uitbreiding van het Vliegveld te Deurne (VATUV), de Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen, het Actiecomité Milieubescherming Merelbeke (AMM), Beter Leefmilieu Tessenderlo (BELT) en Natuurpark Het Broek, focussen op één locatie.

De laatste jaren kreeg Amsab-ISG ook steeds meer archieven van organisaties die geen rechtstreekse link met de klassieke milieubeweging hebben, maar die wel rond ecologie werken. Voorbeelden zijn Arbeid en Milieu vzw , Argus, Ecolife vzw, Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE) en Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling (VODO). We vermelden ook de verschillende archieven van de antikernenergiebeweging.
Daarnaast ontvangen we meer en meer archieven van verenigingen die werken rond mobiliteit, zoals het Fietsontlastingsfonds (Fofo), het Fietsoverleg Antwerpen, deVerenigde Werkgroep Verkeer Antwerpen (WEVA), ’t Greun Veloske, Fietsersbond Gent-Perpetuum Mobile, de Fietsersbond en Netwerk Duurzame Mobiliteit (Komimo vzw). Ook de archieven van de politieke partij Agalev/Groen!, die opkomt sinds de jaren 1970, vonden uiteindelijk hun weg naar Amsab-ISG.
Ten slotte bewaren we archief van een aantal personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de milieubeweging en/of in de groene politieke beweging, met name Ward Bosmans, Vera Dua, Ludo Dierickx, Henri Franckx, Leen Laenens, Hugo Lejon, Paul Melis, Walter Resseler, Frans Segers, Wim Slabbaert, Paul Staes, Guido Steenkiste, Jef Tavernier, Boudewijn Van Belle, Paul Van Dyck en Guido Van Steenbergen.

De archieven met een link  zijn reeds verwerkt en raadpleegbaar in onze onlinecatalogus. Van sommige zijn ook al werkinstrumenten op papier gemaakt. 
Voor meer info: info@amsab.be