In het noorden van de provincie Antwerpen vind je een groene gordel van de gemeenten: Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel. Hier wonen heel wat mensen tussen de bomen, in zogenaamde ‘woonparken’. Een bijzondere woonomgeving, al kent leven in een bosgebied wel zijn specifieke uitdagingen én zijn regels. Wil je als bewoner hierin wegwijs geraken, dan is er nu de brochure ‘Hoffelijk voor je tuin – Kies voor een duurzaam woonparkgebied’, een gezamenlijk initiatief van de provincie Antwerpen en de gemeenten. 

De zusjes Noor (13) en Nieke (11) wonen midden in zo een woonparkgebied in Schilde. “Het leukste is dat er veel natuur is”, getuigen de meisjes in de brochure. “We bouwen kampen en maken geheime plekken. Soms ontdekken we insecten die we nog niet kenden. En als het warm is, heb je de schaduw van de bomen.”

In wijken als Steinhoeve (Schilde), Vriesdonk (Brasschaat) en Koningshof (Schoten), waar de woningen tussen de bomen staan, overheerst de natuur.

“Om de leefbaarheid en het authentieke karakter van wonen in deze bosrijke omgeving te behouden, heeft de provincie Antwerpen met de gemeenten een gemeenschappelijke visie uitgewerkt rond onder meer de kasteeldomeinen, de woonkernen en de woonparken”, zegt provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Ruimtelijke ordening. “Over de woonparken brengen we nu deze brochure uit, die bewoners een handvat biedt bij het beheer van hun aandeel van het bos.”

Hoe meer aaneengesloten groen, ook in struiken en planten onder de bomen, hoe groter de kans dat dieren en planten kunnen migreren en dat soorten overleven. Natuurbehoud in de woonparken gaat dus om meer dan enkel bomenbeheer. Als grond- of huiseigenaar in een woonpark volg je daarom een aantal regels om er voor te zorgen dat het bos ook bos blijft, en dat het in gezonde staat verkeert.

Brochure belicht regels en kansen

De brochure ‘Hoffelijk voor je tuin – kies voor een duurzaam woonparkgebied’ doet deze regels uit de doeken. Bovendien vind je er inspiratie om een privébos zo divers en gezond mogelijk te houden, terwijl je toch plaats houdt voor recreatie en ontspanning. Je leest er ook over natuurvriendelijke tuinen en eventueel nodige vergunningen.

“We willen de bewoners uitnodigen om samen met ons het groene karakter van hun omgeving te bewaren en te beschermen, zodat de buurt én haar bezoekers nog generaties lang kunnen genieten van deze bijzondere woongebieden midden in de natuur”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens.

“Intussen werken de gemeenten Brasschaat, Brecht, Schoten en Schilde aan een intergemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Woonparken. Het vloeit voort uit het onderzoek naar de woonparken gecoördineerd door de provincie Antwerpen, en maakt deel uit van ons gemeenschappelijk streven naar een gezamenlijke beleidsvisie voor de woonparken”, aldus nog gedeputeerde Lemmens.

De brochure ‘Hoffelijk voor je tuin – kies voor een duurzaam woonparkgebied’ kun je gratis verkrijgen bij de gemeentediensten van Brasschaat, Brecht, Schilde en Schoten.

Wist je dat…

‘Woonparkgebied’ is een aparte categorie op het gewestplan (lichtgroen-rood gearceerd) én een juridische term. Het beschrijft een woonzone binnen een bosrijk gebied, met een grote oppervlakte aan groene ruimte en een beperkt aantal woningen. Voor de percelen geldt:

• grote percelen;
• maximaal 2 bouwlagen (bovengrondse ‘verdiepingen’);
• 90% hoogstammig groen op niet-bebouwde delen;
• maximaal 10% open ruimte: grasvelden, speelruimte, sportvelden, …

Foto: Zo groen is woonparkgebied: de wijk Koningshof in Schoten – Copyright: Provincie Antwerpen, Foto: Pretty Pictures