De solotentoonstelling van de Roemeense sterkunstenaar Adrian Ghenie opent volgende week bij Tim Van Laere Gallery. Ghenie zal er negen nieuwe schilderijen en drie nieuwe houtskooltekeningen presenteren.

De expo opent op 15 oktober en loopt tot 28 november. Ghenie zelf is ook in Antwerpen en beschikbaar voor interviews op woensdag 14 en donderdag 15 oktober.

Twaalf jaar geleden, in 2008, had Ghenie zijn eerste soloshow bij Tim Van Laere Gallery. Intussen is Ghenie uitgegroeid tot een internationale ster en de lieveling van curatoren, collectioneurs en veilinghuizen. Twee dagen geleden nog werd er bij Sothebys in Hong Kong de op één na hoogste veilingprijs gehaald voor een werk van Ghenie, toen zijn schilderij Lidless Eye (2016-18), verkocht werd voor HK$54,9 miljoen ($7 miljoen).

Ghenie schildert weelderige, haast hallucinerende, grootschalige schilderijen die gevoelens van kwetsbaarheid, frustratie of verlangen opwekken. Met zijn complexe en gelaagde taferelen daagt hij ons uit om stil te staan bij het menselijke aspect achter de mystieke verhalen van onze geschiedenis en ons collectief geheugen.

Zijn diepgaande kennis van onze geschiedenis manifesteert zich in verschillende motieven: gaande van obscure historische verhalen over mystieke verhalen rond profane figuren tot de mythologisering van zijn eigen figuur. Zo combineert hij aspecten uit de geschiedenis van Nazi-Duitsland met Griekse mythologie in Medusa, 2020, verweeft hij zijn eigen figuur met een kunsthistorische lading in Self-Portrait with Picassoesque Background, 2020 en herinterpreteert hij het werk van Henri Rousseau in Untitled (After Henri Rousseau), 2020. 

Foto: www.clubparadis.be / www.timvanlaeregallery.com