Anderhalf jaar na de Duitse inval in België (mei 1940) werd de Joodse gemeenschap in België gedwongen om een representatief orgaan op te richten: de Vereeniging der Joden in België (VJB). De Duitse bezettingsmacht probeerde door een centraal orgaan op te richten, meer grip te krijgen op de zeer versplinterde Joodse gemeenschap. Er was echter één probleem: de meerderheid van de vooroorlogse leiders van de gemeenschap was gevlucht. Daardoor waren er maar weinig kandidaten om de VJB te leiden. De keuze van de Duitsers voor Salomon Ullman, Opperrabijn van België, leek vanzelfsprekend. Als we echter kijken naar de ‘Joodse Raden’ in Nederland en Frankrijk, kan het leiderschap van Ullman uniek genoemd worden.
 
In deze lezing wordt ingegaan op de bezettingstijd in België en de geschiedenis van de VJB.  In welk opzicht was de situatie in België uniek? Waarom trad Salomon Ullman al relatief snel terug uit de VJB terwijl de Joodse leiders in Nederland aanbleven tot de Joodse Raad werd opgeheven?
 
De spreker is historicus Laurien Vastenhout, verbonden aan het NIOD
 
Praktisch
Waar: FelixArchief, 6de verdieping, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen
Wanneer: 9 november 2019 van 11u tot 12u30, ontvangst met koffie vanaf 10u
Prijs: 5 euro / studenten en houders lerarenkaart gratis
Inschrijven: info@vredescentrum.be | 03 292 36 51
 
Extra!
Na de lezing kan je een gegidste rondleiding volgen in de expo ‘Vreugde & Verdriet’. Deze rondleiding gaat door van 14u tot 15u30.
Schrijf in via info@vredescentrum.be / 03 292 36 51 / inschrijfformulier onderaan
Prijs: 4 euro / studenten en houders lerarenkaart gratis

Foto: www.vredescentrum.be