Op 14 juni startte het WK en hoe beter dan dit op z’n Belgisch af te trappen met verse mayonaise en friet-biefstuk. Restaurant ‘Chez Vincent’ in Brussel werd voor een dag omgetoverd tot mayonaiserestaurant. Tijdens de lunch konden de winnaars van de 101 mayonaises-wedstrijd van elkaars creaties proeven. Alle recepten werden dan ook ingezonden door consumenten uit heel België en geselecteerd door Vandemoortele-chefs. Stuk voor stuk mayonaises met een twist. En hoe konden de winnaars hun Belgische klassiekers beter proeven dan met die andere klassieker: frietjes met Dierendonck steak. Dat was smullen!
Afgelopen maand konden alle Belgische consumenten hun eigen mayonaise maken en hun geheime recept prijsgeven op www.101mayonaises.be. De beste recepten zijn nu verkozen door de Vandemoortele-chefs. En kunnen niet alleen voor een dag exclusief geproefd worden in restaurant ‘Chez Vincent’, ze verdienen ook een plaatsje in een mayonaisekookboek.
Bij de selectie werd er gegaan voor zoveel mogelijke variatie. Wat van het mayonaisekookboek een heuse inspiratiebron maakt. De ingrediënten? Die zijn niet steeds zo alledaags. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mayonaise met pastis of gin? Ideaal voor bij het aperitief denken wij dan! Ook lavendel, munt en gember werden lustig aan de recepten toegevoegd.
Anderen zochte de originaliteit dan weer in de naam die ze aan hun creatie gaven. Denk bijvoorbeeld aan de ‘red dragon mayonaise’, de ‘red hot chili mayonaise’ of ‘radijsmayonijs’. Stak er echter met kop en schouders bovenuit qua naam én ingrediënt: de ‘mayo d’Elvis Presley’ met roquefort van Arnaud Delhuvenne(foto top). Heb je hem?!
Dat mayonaise maken ook een precisiewerk kan zijn, bewezen sommigen dan weer door een regenboogmayonaise te maken. Met laagjes in verschillende kleuren. Indrukwekkend! Liever een crunchy toets aan je favoriete saus toevoegen? Het kan met chiazaad.
Conclusie: met slechts één ingrediënt kan jij je mayonaise pimpen en iets speciaals op tafel toveren. En de combinaties zijn eindeloos.

Restaurant Chez Vincent, Predikherenstraat 8-10, 1000 Brussel.

Foto’s: Ruddy Berghmans