Wereldwijde rampen veranderen de wereld, zo leert de geschiedenis ons. En dat is ook wat deze coronacrisis langzaam aan het doen is. Ze veroorzaakt pijn, ziekte en dood, maar stimuleert ook samenhorigheid, solidariteit en creativiteit.

Stel dat we corona binnen een paar maanden onder controle hebben, dan zal haar erfenis vermoedelijk nog jaren doorwegen. Deze crisis zal impact hebben op de manier waarop we bewegen, werken, leren en verbinden. De draad van het normale leven gewoon terug oppikken, alsof dit niet gebeurd is, zal dan ook onmogelijk zijn. 
Hoe denk jij over de post-corona maatschappij?
Wat nemen we volgens jou best mee uit deze crisis?
Hoe gaat onze toekomstige samenleving eruitzien? 
Schrijf mee aan het witboek

Samen met jou planten we graag zaden voor een nieuwe post-corona maatschappij.
Laat je verbeelding de vrije loop, klim in je pen en verwoord hoe jij de toekomst ziet.
Je mag focussen op één bepaald aspect, zoals bijvoorbeeld waar je het meest naar uitkijkt na de quarantaine, of verschillende aspecten behandelen.

De vorm kies je zelf. Zowel gedichten, liedteksten, brieven, columns, essays als korte verhalen zijn welkom.
Je tekst telt maximaal 5.000 tekens (incl. spaties). 

Jury
Een vakjury bestaande uit een auteur, trendsetter, kunstenaar, wetenschapper, leerkracht en zorgverlener selecteren een aantal teksten. O.a. auteur Els Beerten, trendwatcher Tom Palmaerts en blogger en copywriter Lien De Ruyck lezen mee. 
Die verschijnen in het boek: ‘Het leven na corona / Witboek voor een nieuwe samenleving’. Creatief Schrijven brengt dat boek dit najaar op de markt. 
 
#postCoronamovement
Wil je zelf actief bijdragen aan de post-corona maatschappij?
Neem dan eens een kijkje bij de Post-Corona Movement. Het is een beweging die constructieve verandering in de samenleving wil faciliteren. Het platform verenigt mensen die samen constructief willen nadenken over de samenleving. Ze creëren een forum waarin verschillende stemmen elkaar respectvol kunnen ontmoeten en samen tot actie kunnen overgaan.
Je vindt de #postcoronamovement op Facebook en op postcoronamovement.com
 
7 schrijftips 
1. Creëer een rustige en aangename schrijfomgeving.
2. Verzamel ideeën. Laat je gedachten stromen. Denk terug aan de tijd voor de lockdown. Wat mis je? Wat niet? Wat wil je terug, zodra het kan? En wat liever niet?⁣ En waar kijk je het meest naar uit als de lockdown voorbij is?
3. Je hebt vermoedelijk veel materiaal. Maar “In de beperking toont zich de meester.”
Kies één kernidee en werk dat helemaal uit in je verhaal, gedicht, column of sprookje. 
 
4. Geef niet meteen alle belangrijke informatie vrij, maar maak de lezer nieuwsgierig en geef hem/haar de kans om zelf het verhaal bij elkaar te puzzelen.
5. Schrijf zintuiglijk. Neem je lezer mee op pad in een echte wereld met geluiden, geuren, smaken en klanken.
6. Lees je tekst een paar keer luidop. Klinkt die vlot? Hapert er nog iets? 
7. Laat je creatie even rijpen. Neem je tekst de volgende dag of na een paar dagen terug vast. Ben je tevreden? Of ga je toch nog een beetje schaven? Houd natuurlijk wel in de gaten dat je deadline voor het Witboek, 10 juni, niet mist! 

Foto: www.creatiefschrijven.be