Het kunstenlandschap van Kortrijk kent binnenkort twee nieuwe gezichten: na 23 jaar zal Haider Al Timimi artistiek directeur Jos Verbist opvolgen bij Theater Antigone. De Franse Mathilde Villeneuve neemt het roer over van Agnes Quackels bij Kunstencentrum BUDA.
Theater Antigone is een theaterproductiehuis met een sterke sociaal-artistieke insteek en jongerenwerking. Haider Al Timimi, die naast choreograaf, regisseur, danser en acteur ook leider is van het Gentse gezelschap Kloppend Hert, wil deze artistieke visie verder uitbouwen. Door zijn maatschappelijk engagement en ervaring als theatermaker in te zetten wil  hij mensen samen brengen. Al Timimi: “Het gaat vandaag vaak over interculturaliseren, terwijl ik vind dat verbinding een veel groter goed is. Het scheppen van een gezamenlijk verhaal, een dialoog laten ontstaan tussen mensen waarvan we te vaak denken dat er geen dialoog mogelijk is.”.
Kansen geven aan jong talent
Al Timimi volgt eind juni 2020 Jos Verbist op, al 23 jaar de bezieler van het Kortrijkse gezelschap. Onder zijn leiding groeide het gezelschap uit tot een middelgroot theaterproductiehuis dat sterk inzet op kwalitatief theater voor een breed publiek en veel ontplooiings- en speelkansen. “Ik heb een heerlijke tijd gehad in Theater Antigone waarin ik veel kansen heb kunnen geven aan jong theatertalent. Ik heb sociaal-artistiek werk op de kaart kunnen zetten en voorstellingen gemaakt over thema’s die mij nauw aan het hart liggen”, zegt Verbist. 

Internationale blik op BUDA
Bij BUDA zal Mathilde Villeneuve op 1 oktober 2019 de artistieke leiding overnemen van Agnes Quackels, een positie waar opvallend veel internationale profielen voor kandideerden. Mathilde werkte in Parijs als kunstcritica, coördineerde de externe projecten van kunsthogeschool ENSAPC en leidde de voorbije zes jaar (samen met Dora Garcia en Alexandra Baudelot) Les Laboratoires d’Aubervilliers, een residentieplek met focus op onderzoek en experiment. 
Het Kortrijkse kunstencentrum, tegelijk een werkplek, presentatieplatform en filmhuis, oefende op haar een grote aantrekkingskracht uit. Villeneuve: “BUDA geniet grote faam bij binnen- en buitenlandse artiesten omwille van de liefde voor de hedendaagse kunsten, de collegiale en uitnodigende werksfeer en de open geest van het team. 
Experimenteren in de schaduw
Ook is de ligging van Kortrijk – op het grensgebied van Noord-Frankrijk en Wallonië, te midden de Eurometropool Lille-Kortrijk-Doornik en aan de rand van het centrum van het kunstenlandschap – een belangrijk pluspunt: ‘Het geeft kunstenaars de kans om enigszins in de schaduw te werken, zich volop te focussen en vrijuit te experimenteren.”
Vanaf oktober 2019 gaat ze aan de slag, om tegen eind 2020 een nieuw plan ontwikkelen voor BUDA 2022-2026. Villeneuve wil van het kunstencentrum “een creatieve plek maken rond urgente maatschappelijke thema’s in onze samenleving als dekolonisatie of ecologie”.

Meer informatie: www.Antigone.be – www.budakortrijk.be

Foto top: www.kunsten.be
Foto tekst: www.kunsten.be / c) Alexandre Guirkinger