In de winterperiode vergroot de stad Antwerpen telkens haar opvangaanbod voor dak- en thuislozen. Vanaf dit jaar start deze winteropvang vanaf half november, twee weken vroeger dan de voorbije jaren. Het aantal opvangplaatsen stijgt zo naar 271. Daklozen die omwille van het coronavirus in quarantaine moeten of medische zorgen nodig hebben, kunnen terecht in een afzonderlijke opvang die zorg op maat biedt.
 
Met de koude wintermaanden voor de deur beslist de stad om de winterwerking van de Antwerpse dak- en thuislozenopvang vanaf dit jaar telkens twee weken vroeger te starten, vanaf 15 november. Daardoor worden 87 extra opvangplaatsen gecreëerd, waarvan 35 op maat van gezinnen en 25 voor daklozen met een zwakke gezondheid. Het aantal opvangplaatsen voor daklozen met een band met de stad stijgt zo naar 271.
 
Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws: “Ook in november kan het ’s nachts stevig koud worden. Afhankelijk van de weersomstandigheden, gebeurde het de voorbije jaren soms dat de winterwerking wat vroeger van start ging. Door de opstart vanaf nu structureel twee weken vroeger op te starten, zorgen we voor meer duidelijkheid bij medewerkers en klanten. De vroegere opstart gebeurt in nauw overleg met de andere grootsteden.”
 
Extra initiatieven door de coronacrisis
Al van bij de start van het coronavirus dit voorjaar hebben de stad Antwerpen en haar partners de dak- en thuislozenopvang aangepast aan de coronamaatregelen. Dankzij ontdubbelde slaapzalen, extra dagopvang en slaapplaatsen, nieuwe lockers en sanitaire voorziening konden ook Antwerpse daklozen op een veilige manier de coronaperiode doorkomen. Ook installeerde de stad een aanvullende opvang voor daklozen met een zwakke gezondheid. Er zijn ook quarantainekamers voor daklozen die besmet zijn door het coronavirus of hun testresultaat afwachten. Dit aanbod blijft ook in de wintermaanden behouden.