Heb je sinds 1 april 2018 een product, project of dienst ontworpen of in de markt gezet dat zo goed is dat het een designprijs verdient? Dan is het nu het moment om in te schrijven voor de Henry van de Velde Awards, de designprijs met geschiedenis. Deelnemen is eenvoudig én gratis, je vult het online formulier tegen 21 mei in, zodat de jury over voldoende informatie beschikt. 

De Henry van de Velde Awards bestaan al sinds 1994 en tonen wat er aan buitgengewoon design is met een Vlaamse link. In het verleden werden ontwerpers als Axel Enthoven, Piet Stockmans, Atelier Lachaert D’Hanis, Bataille-ibens, David Huycke, maar ook producten als de Cosmolite, de Chaise Longue van Maarten Van Severen, het bestek Gense van Nedda El-Asmar voor Eternum en nog vele andere bekroond. 
Door hun kwalitatieve selectie zijn de prijzen uitgegroeid tot een zeer accurate graadmeter van creativiteit en innovatiteit in de regio, die op nauwe voet gevolgd wordt door pers, bedrijven en publiek. Een Henry van de Velde (Gold) Award winnen, is een kwaliteitslabel winnen dat deuren opent en zichtbaarheid geeft. Dat laatste ook heel letterlijk met een catalogus en een tentoonstelling in BOZAR.
Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat deze designprijs jouw carrière kan beïnvloeden. 

Wat zijn de voorwaarden?
Het product is in zijn huidige vorm gelanceerd op de markt tussen 1 april 2018 en 21 mei 2019. Bij een service design of social design project is het traject afgerond na 1 april 2018. Prototypes en trajecten zelf zonder eindrapport komen niet in aanmerking.
De deelnemende ontwerpen/projecten voldoen aan de criteria van “goed design”: het ontwerp heeft impact, is zinvol, user centered, functioneel, esthetisch, vernieuwend, professioneel afgewerkt en met respect voor de gebruikte technieken en materialen.
Ingediende service en social design projecten zullen beoordeeld worden op basis van het resultaat en van wat kenmerkend is voor deze methodiek of attitude: de mens staat centraal; oplossingen ontstaan uit samenwerking; er wordt gekeken naar de volledige context; ontwerptechnieken zorgen voor concreet en oplossend denken; het is een stap-voor-stap proces waarbij regelmatig getest en geëvalueerd wordt.
Elk product, project of dienst kan deelnemen, als er een Vlaamse (inclusief Brussel) link is, dat wil zeggen dat of de ontwerper/ontwerpbureau of de opdrachtgever Vlaams is.
Je mag als ontwerper, bedrijf of instelling meerdere producten, projecten en diensten inschrijven.
Je mag per product, project of dienst meerdere categorieën aanduiden. Je moet wel elke categoriekeuze goed motiveren. 
Benieuwd naar de categorieën? Of nog een andere vraag? Bekijk dan zeker het reglement.
Hoe kan je inschrijven?
Bereid je even voor. Bekijk de categorieën, ga door het reglement en verzamel alle informatie (beeldmateriaal, teksten, afmetingen, namen en contactgegevens van andere partijen die meegewerkt hebben aan het project). En ga dan naar www.henryvandevelde.be en schrijf je in. 
De allerlaatste dag om in te schrijven is 21 mei. Het voordeel van het iets eerder te doen is dat je ons nog kan contacteren als er iets toch niet helemaal duidelijk zou zijn. Dat kan via bie.luyssaert@flandersdc.be of via telefoon (02 227 60 60).

Foto: www.henryvandevelde.be