Op de Bredabaan’ in Merksem analyseerde een interieurarchitect of  ‘winkeldokter’ in het najaar van 2016 enkele leegstaande handelspanden. De winkeldokter stelde een aantal kleine ingrepen voor om de uitstraling van het interieur van de panden te verbeteren. In overleg met de eigenaars werden de werken vervolgens uitgevoerd. Twee van de vijf panden hebben ondertussen een huurder gevonden.
In het kader van het leegstandsproject ‘Maak het op de Bredabaan’ riep de stad Antwerpen vorige zomer eigenaars op hun leegstaande panden kritisch te laten bekijken door een ’winkeldokter‘. Deze door de stad aangestelde interieurarchitecte gaf na een plaatsbezoek met de eigenaar nuttige en praktische tips. Zij stelde bovendien een aantal kleine ingrepen voor om de uitstraling van het interieur te verbeteren. De werken werden in overleg met de eigenaar uitgevoerd door het sociaal verantwoorde maatwerkbedrijf Manus.
Virtuele voorstelling panden
Van de opgesmukte panden liet de stad verschillende foto’s maken, inclusief panoramabeelden. De winkeldokter bezorgde de eigenaars ook mogelijke invullingen van het hun pand onder de vorm van 3d-beelden: zo kunnen ze het potentieel van het pand aan geïnteresseerde handelaars laten zien.winkeldokter-c

Minimale ingrepen, beter verhuurbaar
Dankzij dit proefproject werden vijf handelspanden op de Bredabaan met kleine ingrepen beter verhuurbaar gemaakt. Twee van die panden hebben ondertussen een huurder gevonden en de drie andere staan momenteel op de verhuurmarkt. Alle informatie hierover – inclusief een kort filmpje over de winkeldokter – is terug te vinden op www.ondernemeninmerksem.be.
Renovatietoelage voor handelspanden
Koen Kennis, schepen voor middenstand: “De winkeldokter heeft als proefproject op lokaal niveau aangetoond dat ook kleine ingrepen kunnen leiden tot succesverhalen en dat eigenaars een cruciale rol spelen in de leegstandsaanpak. Voor grotere ingrepen kunnen handelaars en eigenaars trouwens beroep doen op onze toelage voor renovatie van de voorgevel of de commerciële ruimte van hun handelspand. Geïnteresseerden raad ik aan op ‘renovatietoelage’ te zoeken op onze ondernemerswebsite [www.ondernemeninantwerpen.be].”
‘Maak het op de Bredabaan’
De aanstelling van de winkeldokter kaderde binnen het project ‘Maak het op de Bredabaan’, een initiatief van de stad Antwerpen in samenwerking met het district Merksem en lokale organisaties. Via verschillende acties werd de Merksemse winkelstraat als aantrekkelijke plek om te ondernemen gepromoot.