Droom je ook al van opnieuw op reis te mogen? Vlakbij huis blijft Frankrijk een absolute topper, de moeite waard om naar uit te kijken zodra het weer kan. Alle nieuwe opkomende wijnregio’s ten spijt blijft Frankrijk voor de rechtgeaarde wijnliefhebber toch een referentieland bij uitstek. Reden genoeg om de vakantie in het kader van de wijn te plaatsen, en een trip doorheen Bourgondië is hierbij zeker een aanrader.

Romanée-Conti (de absolute topwijn uit Vosne-Romanée), maar ook klinkende namen als Pommard, Meursault, Chablis, Pouilly-Fuissé, Givey: over een lengte van 250 kilometer vind je hier een ongelooflijke verzameling van wijnen die je kan tegenkomen op de vijf gemarkeerde wijnroutes die langs de door monniken aangelegde weg van noord naar zuid lopen.

Uniek terroir
Het terroir van Bourgondië mag zonder meer uniek genoemd worden. De wijngaarden doen de wijnliefhebber en –toerist echt watertanden. De streek is door de natuur bevoordeeld en dit leidde tot de exploitatie van de ‘climats’. Dit is een complex begrip dat de monniken vanaf 1098 zijn gaan gebruiken. Eerst de benedictijnen en later de cisterciënzers maakten van elk stuk grond een gedetailleerde studie, ontwierpen een classificatie en schermden vervolgens de diverse gronden af met kleine muurtjes. Op die manier ontstonden de ‘clos’ en andere benamingen.
Deze typische Bourgondische fijnzinnigheid verklaart waarom twee percelen, die vaak slechts een paar meters van elkaar liggen, toch een totaal verschillende wijn kunnen opleveren.

De ‘climats’ vormen de bakermat van de historische hiërarchische opdeling in vier niveaus van de Bourgondische wijnen: de wijnsoorten (rood en wit), de herkomstbepaling op dorpsniveau (‘appellations villages’ zoals Morey-Saint-Denis en Saint-Véran), de premiers crus (bijvoorbeeld Chablis premier cru ‘Montée de Tonnerre’) en tot slot de grands crus (Bonnes Mares, Charmes Chambertin, Montrachet, Richebourg,…).

Wijnroutes
Er bestaan intussen tal van routes en manieren om de ‘climats’ te gaan verkennen: per auto, te voet, op de fiets of per Solex (u kent ze nog wel: vintage tweewielers met hulpmotor). Langs de weg die de monniken lieten aanleggen zijn vijf gemarkeerde wijnroutes uitgestippeld met een combinatie van klassiekers en verrassingen.
Route des grands crus (côtes des nuits en de côte de Beaune)
Van Dijon naar Santenay is het langs de ‘Nationale 74’ 80 kilometer genieten van natuur en wijn. Deze rondreis voert langs onder meer Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Aloxe-Corton en Pommard.
Route des grands vins (côte chalonnaise)
Richting zuiden markeren onder meer Rully, Bouzeron, Mercurey, Givry en Montagny een verandering in de ‘climats’. De heuvelachtige route loopt 100 kilometer langs prachtige landschappen, een paradijs voor de fietsliefhebber.
Routes des vins (Yonne)
Deze route over niet minder dan 257 kilometer wordt doorkruist door de ‘Nationale 6’, de intussen legendarische weg waarlangs de Parisiens uitzwierven naar hun diverse vakantielocaties. De route telt tal van wijngaarden en passeert letterlijk langs honderden wijnkelders in onder meer Vézelay, Chablis, Irancy, Tonnerre en Joigny.
Route des vins (Mâconnais en Beaujolais)

In het zuiden van Bourgondië wordt het enkele graden warmer en is de natuur duidelijk al wat ruiger. Dit is de regio van de zogenaamde ‘pierres dorées’, de okergeelkleurige stenen waarmee hier tal van huizen gebouwd zijn. Deze weg van 75 kilometer trekt richting ‘route du soleil’ en voert langs Fuissé naar de Beaujolais, een gebied dat ook gedeeltelijk bij het departement Rhône behoort.
Route du crémant (pays Châtillonnais)
In de buurt van de Aube (champagnestreek) leidt deze route van 120 kilometer naar het gebied van de mousserende wijnen van de Châtillonnais. Ook hier bevinden zich tal van wijnkelders die een bezoekje waard zijn.

Ecole des vins
L’école des vins in Beaune van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne is de ideale plek voor de wijntoerist om correct wijn te leren proeven. Deze unieke school past zich aan zijn publiek aan, of het nu gaat om korte cursussen of langere opleidingen. Hier leer je met het glas in de hand hoe je moet kijken, ruiken, proeven en je indrukken beschrijven.
Broederschap van de Ridders van de Tastevin

Deze broederschap werd in 1934 door een groep wijnboeren uit Nuits-Saint-Georges opgericht met als missie de grote wijnen van Bourgondië, de regionale keuken en de lokale tradities te promoten. Na de Tweede Wereldoorlog verwierf het broederschap het kasteel van Clos de Vougeot, een belangrijk cisterciënzerklooster. Wereldwijd telt het broederschap intussen ruim 12.000 leden en het is een hoofdrolspeler op de grote lokale evenementen.

Gastronomie en streekgerechten
Bourgondië staat – denken we maar aan het gezegde “leven als een Bourgondiër” – bekend omwille van zijn gastronomie en streekgerechten waarin wijn niet zelden een hoofdrol speelt. Tot de lokale klassiekers van het Frans culinair erfgoed behoren onder meer coq au vin, boeuf Bourguignon (gestoofd rundvlees met rode wijn en uien), meurette de poison (vis in rode wijnsaus), oeufs en meurette (vis in rode wijnsaus), truite Mâconnaise (forel in rode wijnsaus), côte grillée aux sarments (rundsvlees gegrild op wijnranken), escargots à la Bourguignonne, parelhoen, paling, de befaamde pot-au-feu en kaastaart met plaatselijke kazen zoals Citeaux, Epoisses, Langres en Bouton de culotte.

Foto’s: www.seniorennet.be