Dry January who? Voor velen gaan de feestdagen nog een poosje door. Niet per se omdat er nog wat te vieren valt, maar gewoon, omdat het kan. Voor de echte wijnliefhebbers – en voor zij die de smaak net te pakken hebben – sommen we enkele handige wijnhacks op. 

Jup, je leest het goed. In de wondere wereld van de keukenhacks vind je ook een heleboel wijnhacks. Wijnhacks die je leven als wijnliefhebber makkelijker maken, wijnhacks die verspilling tegen gaan én wijnhacks die je gerechten lekkerder maken. Reden genoeg om ze te onthouden, dus!

Wine time traveling 
De eerste tip is er meteen al eentje waardoor je veel geld kan besparen, want we weten allemaal hoe duur een goede fles rode wijn kan zijn. Voor deze hack ga je op zoek naar een goedkope fles rode wijn. Giet de volledige inhoud in de blender (ja, écht) en blend voor dertig seconden. Stopte je hart even toen je dit las? Dat snappen we. Het klinkt bizar, maar door het blenden van een fles ‘jonge’ rode wijn ga je de wijn ‘hyperventileren’. Zo kunnen de tannines versneld afbreken en proeft jouw €10 fles rode wijn naar een €100 fles rode wijn.

Wijnblokjes
Deze hack komt misschien niet als een verrassing, maar wist je dat je wijnrestjes (als die er al zijn) gewoon kan invriezen in een ijsblokjes tray? Ideaal wanneer je zin hebt in een glas wijn maar er geen fles koud staat. Je wijn wordt in no time koud en vooral: niet waterig! Wijnblokjes kan je ook in een warme pan gooien wanneer een gerecht vraagt naar wat wijn. Zo hoef je nooit meer onnodig een nieuwe fles te openen als je slechts een scheutje nodig hebt.

Rode wijnazijn
Is een flesje rode wijnazijn iets dat je regelmatig koopt? Vanaf nu niet meer, want wist je dat je het thuis ook zelf kan maken met restjes rode wijn? Heb je minstens 125 ml rode wijn over? Perfect. Het enige dat je nu nog nodig hebt is 125 ml flessenwater (of gefilterd water) en 60 ml appelciderazijn. Giet de rode wijn in een propere, glazen pot en roer er gedurende enkele minuten in met een houten lepel. Dit doe je om de wijn te oxideren. Giet het water en de appelciderazijn erbij en roer nog één keer door. Bedek de pot met een kaasdoek of met een vel keukenpapier en maak het vast met een rubberen elastiekje. Bewaar het voor zo’n 3 à 4 weken op een donkere plek op kamertemperatuur et voilà, zelfgemaakte rode wijnazijn!

Berelekker
Wijn drinken hoeft niet altijd serieus te zijn, dat wordt met deze gummybeer-hack meer dan duidelijk. Want waarom zou je wijnrestjes niet omtoveren tot boozy gummyberen? Dát is pas een aperitief. Hoe je ze klaarmaakt? Giet zo’n 120 ml leftover wijn in een steelpannetje en voeg hier 50 g suiker en 2 pakjes gelatinepoeder aan toe. Roer door elkaar en verwarm op een heel laag vuurtje. Als het vuur te hoog staat, verdampt de alcohol. Het schuim dat naar boven komt, probeer je zo goed mogelijk weg te lepelen. Leg een gummybeer mal op een plateau of bord ter versteviging en vul de mal met het gelatinemengsel. Laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.

Tekst: Demi Crapa

Foto: www.ambiance.be