Bordeauxwijnen behoren tot de absolute top en kennen in ons land heel wat vurige pleitbezorgers. Deze wijnen hebben een grote verscheidenheid aan geuren, kleuren en smaken waardoor ze een kleurrijk geheel vormen. In de keuken lenen ze zich bovendien tot heel wat bereidingen.

De mozaïek van de verschillende appellaties is voor de professionele maar ook de gepassioneerde amateurkok die op zoek is naar die ene specifieke wijn die zijn bereiding naar een hoger niveau optilt, een boeiende ontdekkingstocht waarbij tal van factoren een rol spelen. Een bordeauxwijn straalt zijn terroir uit maar is ook de constante weerspiegeling van de zorg van de wijnmaker voor zijn product. Net zoals een grote chef de smaken van zijn ingrediënten combineert met vakmanschap op het vlak van technieken, zullen ook de wijnbouwer, de keldermeester en de oenoloog de beste druiven gebruiken om het ideale evenwicht in neus en mond te vinden.

Bordeaux AOC in cijfers
De Appellations d’Origine Contrôlée (AOC) van Bordeaux vormen een indrukwekkend wijngebied gelegen aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde. Het gaat in totaal over 6.600 wijnbouwers met ruim 55.000 directe en indirecte werknemers, 300 handelshuizen, 36 coöperatieve kelders en coöperatieve bonden. Deze AOC is de grootste van Frankrijk met ruim 112.000 hectaren wijngaarden, in totaal goed voor meer dan een kwart van de Franse wijnproductie.

Rode bordeaux
Bordeaux is de voornaamste producent van rode AOC in Frankrijk, deze wijnen zijn er in 3 types:
* Soepele, fruitige rode wijn: deze soepele, lekkere wijnen zijn voornamelijk afkomstig van AOC Bordeaux en hebben een uitgesproken fruitsmaak.
Te combineren met lichte gerechten zoals wit vlees, carpaccio, taart, salade, vis, zachte kaas, vers fruit, ijs en sorbets.
* Ronde en gestructureerde rode wijn: deze wijnen zijn dieprood van kleur en hebben een rijke smaak met ronde, smeuïge tannines.
AOC: Saint-Emilion en de omliggende domeinen, Pomerol, Fronsac, Côtes de Bordeaux, Bordeaux Supérieur.
Te combineren met rijke gerechten zoals vlees met saus, tajines, gratins, risotto’s, hamburgers, kazen, desserts op basis van chocolade.
* Intense en krachtige rode wijnen: karakterwijnen, geraffineerd met een heerlijk aroma in de neus en de mond.
Te combineren met rijke en smaakvolle gerechten zoals vlees met saus, wild, eend, pasta of risotto met gorgonzola, harde kazen, desserts op basis van chocolade of rood fruit.
AOC: Médoc en zijn wijndomeinen, Graves, Pessac-Léognan.

Droge witte bordeauxwijnen
Er zijn twee soorten droge witte wijn in Bordeaux:
* Fel en fruitig: droge witte wijn met een explosief sauvignonaroma en een verbazingwekkende frisheid.
Te combineren met verfijnde gerechten: aperitief, salades, zeevruchten, gegrilde vis, wit vlees, geitenkaas.
* AOC: Bordeaux blanc, Entre-deux-Mers, Blaye Côtes de Bordeaux, Graves de Vayres, Francs Côtes de Bordeaux, Côtes de Bourg, Côtes de Blaye, Côtes de Bordeaux Saint-Macaire, Sainte-Foy Bordeaux.
* Gestructureerd en vol: droge maar levendige witte wijnen.
Voor bij natuurlijke gerechten: vis in saus, wit vlees, groentenvelouté, risotto of harde kazen.
AOC: Graves, Pessac-Léognan.

Zoete witte bordeauxwijnen
2 typische zoete witte wijnen uit Bordeaux:
* Zoet en fruitig: licht gesuikerde wijnen met een mooie fruitige toets.
* AOC :Bordeaux Haut-Benauge, Bordeaux Moelleux, Bordeaux Supérieur, Côtes de Bordeaux Saint-Macaire, Francs Côtes de Bordeaux, Graves de Vayres, Graves Supérieures, Premières Côtes de Bordeaux, Sainte-Foy-Bordeaux.
Te combineren met zoete-hartige of pittige gerechten: aperitief, kruidige of exotische gerechten, sushi, foie gras, blauwschimmelkaas, ijs, sorbet, vers fruit.
* Zoete en intense likeurwijnen met een elegante goudgele kleur en een volle smaak.
Te combineren met zoete-hartige of kruidige gerechten: bij aperitief, kruidige of exotische gerechten, sushi, foie gras, blauwschimmelkazen, ijs, sorbet, vers fruit.
AOC : Barsac, Cadillac, Cérons, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Sauternes.

Roséwijnen uit Bordeaux  
2 typische roséwijnen uit de Bordeaux 
* Frisse en fruitige roséwijnen met een delicaat aroma van rood fruit en citrusvruchten.
* AOC Bordeaux Rosé.
Te combineren bij aperitief, gegrild vlees, tartaar, taarten, cakes, salade, dessert met vruchten.
* Lekkere en frisse roséwijnen met een intense frambooskleur. De Bordeaux Clairet bevat lichte tannines gecombineerd met de frisheid van rosé.
Om van te genieten bij een aperitief met tapas, gegrild vlees, tartaar, carpaccio, cakes, of met fruitdesserts.
* AOC Bordeaux Clairet.

Bubbels uit Bordeaux
Hoewel de AOC Crémant de Bordeaux de recentste is uit deze streek (decreet van 1990) is de productie van bruisende wijnen in Bordeaux al eeuwenoud.
De schuimwijnen uit de Bordeauxstreek zijn wijnen met fijne belletjes die een delicaat aroma en een mooie frisheid bevatten. Deze schuimwijnen zijn vervaardigd op basis van witte of blauwe druiven uit Bordeaux en bestaan in witte en rosé versie.
Om van te genieten bij het aperitief of met een voorgerecht met carpaccio, wit vlees en chocoladedesserts.
www.bordeaux.com

Auteur: Stefaan Van Laere

Foto’s: www.seniorennet.be