Woon je in de buurt van de Laakbeek in Beerse, dan kreeg je een folder met het ontwerp van het nieuwe overstromingsgebied in de bus. Dat ontwerp is het resultaat van een intensieve en vruchtbare samenwerking tussen de provincie, het gemeentebestuur, het regionale landschap en een 60-tal betrokken buurtbewoners. Tegen eind 2021 moet het natuurlijk ingericht overstromingsgebied in werking gaan.

Ter hoogte van de Eikenstraat en de Heibergstraat in Beerse komt er een overstromingsgebied. De buurt kampt er regelmatig met wateroverlast. Daarom wil de provincie er samen met het lokaal bestuur Beerse en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete extra ruimte voor water creëren. 
 
Jan De Haes, gedeputeerde voor milieu, natuur en waterbeleid, is enthousiast over het initiatief. “De ingreep maakt Beerse klimaatrobuuster. Via een participatieve aanpak verhogen we het klimaatbewustzijn. Daarom krijgt het project ook financiële steun van Europa via het Interreg 2 Zeeën project ‘Co-Adapt’.”

Na een intensief participatietraject is het ontwerp van het gebied klaar!
 
Eind vorig jaar werkte de provincie Antwerpen met een 60-tal buurtbewoners een eerste schets uit van dit gebied. Studiebureau Antea Group heeft zich vervolgens aan de tekentafel gezet, wat resulteerde in een ontwerp dat de wateroverlast in Beerse moet verminderen en de gemeente klimaatrobuuster moet maken. Er werd ook rekening gehouden met de ideeën en aandachtspunten van de buurt: toegankelijk en veilig wandelen, privacy, ecologische en avontuurlijke speelelementen en natuurbeleving. Ook komt er een oplossing voor de rioolhinder in het gebied.

1.000 gezinnen krijgen nu een folder in de bus waarop het finale ontwerp staat toegelicht.

Hollebeemden, Ravestijn of Laakland?
Dat zijn de drie namen die genomineerd werden als kanshebber voor het overstromingsgebied. Via een poll op de provinciale website kunnen inwoners nog tot 13 november hun stem uitbrengen op hun favoriete benaming voor het gebied.

Foto’s: www.provincieantwerpen.be