Eindelijk was het zover. Het EWT-Theater opende terug zijn deuren. Meer dan 18 maanden bleef het gordijn dicht. Achter de schermen zat Frank De Kaey en zijn team echter niet stil. Om ieders veiligheid en gezondheid te vrijwaren deed men tijdens de lange verplichte sluiting verscheidene investeringen. Een professioneel ventilatiesysteem is het meest in het oog springende. Men kan er nu voor zorgen dat de wettelijk toegelaten maximale CO2- waarden nooit overschreden worden zowel in de zaal als in het theatercafé.

Samen iets terug beleven. Samen terug emotie voelen.  Samen humor ondergaan . Samen applaudisseren en samen napraten. Sinds kort kreeg samen terug een positieve betekenis in onze samenleving.

Zeer gepast koos Frank en zijn team dan ook om het seizoen te starten met “Wij Samen”. Dit stuk werd gecreëerd in 1999 , zo’n 22 jaar geleden. Het werd reeds verschillende malen hernomen. Nu 11 jaar na de laatste herneming brengt men “ Wij Samen” terug.

Een prachtige komedie over de vriendschap tussen vader en zoon. Henri Michiels de weduwnaar en zoon Freddy de loodgieter. Beiden hebben het moeilijk om een levenspartner te vinden,  werken soms op elkaars gemoed en zenuwen maar kunnen elkaar geen moment missen.

Een stuk realiteit , het leven zoals het is. Met af en toe wat terug op de grond komen en intens de vergankelijkheid van het leven beleven. “ Morgen is het te laat “ , een zin die dikwijls terug komt in het stuk. Vandaag kan het de laatste morgen geweest zijn. Alhoewel het stuk als komedie kan gerangschikt worden laat het niemand onberoerd en zal menigeen er een tijdje over willen (en  kunnen) nadenken.

Frank De Kaey kent het stuk perfect. Vroeger in de rol van zoon Freddy en nu vader Henri. Zijn monologen naar het publiek toe zijn soms beklijvend en blijven aan je ribben plakken. Zeker als hij in de situatie van een CVA patiënt zit. Niet kunnen spreken , toch alles begrijpen maar vooral in een lichaam zitten dat niet meer zelfstandig voor zich kan zorgen. Een nachtmerrie , die hij op aangrijpende wijze aan het publiek uitlegt.

Neen niet alle stukken hebben een happy end. Dit hebben we bij de EWT ploeg nog al eens meegemaakt. Maar daarin zit ook hun ongelooflijke sterkte in het brengen van succesvoorstellingen.

Graag ook nog de drie andere acteurs in de bloemen zetten. Thomas Van Goethem , de anders geaarde loodgieter met een afkeer voor Lasagne. Frédéric Celini , Nasser , de date van Freddy , plantsoenbewerker en liefhebber van whisky. En de pittige Annik Pauwels , Jenny de date van Henri en liefhebber van “Orgasme”. Wat we bedoelen met dit laatste ? Ga gewoon het stuk bekijken en je komt het te weten.

Nog tot 14 oktober in het EWT-Theater. www.ewt.be

Tekst en foto’s: A. Charrin