In het Parkhuis van de provincie Antwerpen heeft JCI District Antwerpen de genomineerden voorgesteld voor de titel Antwerpse Jonge Ondernemer 2017. Uit een longlist werden vier kandidaten geselecteerd die mogen wedijveren voor de titel: Ellen Kegels (LN Knits/Berchem), Bruno Van Gils (Café Costume/Antwerpen), Pieter Lesage (Studio Dott/Berchem) en Bavo De Cock (ESAS/Wilrijk). Gedeputeerde bevoegd voor Economie Ludwig Caluwé stak hen alvast een hart onder de riem. De vier sterke Antwerpse kandidaten maken kans om op 16 maart de award te winnen.

De provincie Antwerpen is de economische motor van Vlaanderen, maar heeft daarvoor de voorbije jaren op het vlak van startende en jonge ondernemers wel de nodige inspanningen moeten leveren. Gedeputeerde bevoegd voor Economie Ludwig Caluwé: “Bij het begin van de legislatuur was het problematisch gesteld met de startersdynamiek in de stad Antwerpen en omgeving. Nu zitten we opnieuw boven het Vlaams gemiddelde. Er is continu nood aan voldoende dynamiek en nieuwe mensen die er met inzet en creativiteit willen invliegen. Het zal niet eenvoudig zijn voor de jury om de winnaar aan te duiden.”
4 sterke kandidaten

Bavo De Cock  (ESAS – Wilrijk) startte zijn carrière in de wereld van de financiën en werd later een partner in zijn eigen accountancybedrijf. Sinds 2006 heeft hij verschillende functies gehad binnen de ESAS Group. Als Chief Business Officer mikt hij op de doorgedreven groei van ESAS door een maximale efficiëntie, KPI-beheer en de automatisering van interne processen. “Voor 2017 verwachten we een groei met 200 medewerkers.”
Ellen Kegels (LNKnits – Berchem) is al sinds haar jonge tienerjaren haar droom aan het realiseren. Een modelabel uitbouwen dat niet enkel eerlijk, maar ook duurzaam is. De collecties van LNKnits worden volledig met de hand gemaakt in Peru door meer dan 350 vrouwen die hiervoor een eerlijk loon krijgen. Haar collecties worden verkocht in meer dan 25 verkooppunten in België (en een eigen vaste winkel in Berchem), 5 in Europa en 7 in Japan (Tokyo). “Sinds kort hebben we er ook een agent in China bij, maar er zijn enkel vrouwen werkzaam bij mij.”

Bruno Van Gils (Café Costume – Antwerpen) biedt op maat gemaakte kostuums, hemden, smokings en accessoires aan. 10 jaar geleden zette de onderneming dit nieuwe retailconcept op de markt en doorbrak zo meteen het stijfdeftige imago geassocieerd met maatpakken. De naam verwijst naar de ontspannen sfeer en het à la carte-concept bij zijn individuele aanpak. “Mijn grote droom is een internationale groei met Café Costume, nadat we in een winkeltje van 70 vierkante meter in Antwerpen zijn gestart.”

Pieter Lesage (Studio Dott – Berchem) richtte Studio Dott op in 2000, nog tijdens zijn studies Productontwikkeling. Vandaag is Studio Dott een allround creatief design bureau met kantoren in Antwerpen en Hong Kong. Studio Dott ontwerpt fysieke en digitale producten, interieurs, diensten, merken en strategie. Dit steeds vanuit een methodiek en filosofie waarbij de interacties en ervaringen van de mens centraal staan, zonder de kostprijs uit het oog te verliezen. “We zijn nu een bureau met 19 werknemers en twee openstaande vacatures. In het nieuwe pand dat we gekocht hebben, is echter plaats voor 70, dus we willen groeien.”

De vier sterke Antwerpse kandidaten maken kans om op 16 maart de award te winnen. Deze award geeft een erkenning aan een individu uit de provincie Antwerpen die op een uitzonderlijke wijze getuigt van duurzaam ondernemen en zich weet te toetsen aan de waarden van de Junior Chamber International, een internationale organisatie van en voor jonge ondernemers en ondernemende personen.

http://www.jongeondernemervanhetjaar2017.be/antwerpen/nl/
Foto: Gedeputeerde Ludwig Caluwé met de vier genomineerden – Copyright: Koen Fasseur