Maandag 19 november verwelkomt Horeca Expo 2018 de immens populaire Gelato Festival Challenge (Carpigiani Benelux). De winnaar en de nummer 2 mogen samen met de Belgisch en vice-kampioen van 2018 naar het Europees Kampioenschap in Italië in 2020. De competitie loopt over de hele wereld; van Rome tot Valencia en van Melbourne tot Dubai. The Next Generation, oftewel -30, wordt tevens bekroond en geheel nieuw is verder nog de Junior Gelato Festival Challenge, die weliswaar in een geheel aparte wedstrijd woensdag 21 november plaatsvindt. 

De Gelato Festival Challenge – een organisatie van Gelato University Carpigiani in samenwerking met Sigep – Italian Exhibition Group – zoekt op internationaal niveau de allerbeste ijssmaken van de wereld. Achterliggend tracht het met het kampioenschap tegelijk de gelatocultuur globaal te promoten. Dit jaar nog kroonde in februari Mathieu Eyckmans(foto) met zijn ‘gorgonzola-ijs’ (Oyya – Brugge) zich tot Belgisch Kampioen, gevolgd door de ‘zilveren’ Sylvester Schatteman (Gelateria Bazalia – Bazel). Zij zijn al verzekerd van een plekje tijdens de Europese finale van Gelato Festival World Masters in 2020. Welke twee ijsbereiders de Belgische delegatie vervolledigen, zal de wedstrijd tijdens Horeca Expo 2018 uitwijzen. Het wereldkampioenschap volgt overigens in 2021. De in totaal 26 kandidaten komen uit alle hoeken van het land: van Poperinge, Antwerpen tot Bazel, Brugge, Kortrijk, Bocholt, Heverlee, Oostkamp of pakweg Tongeren.

Het kampioenschap gaat op 19 november verder weer op zoek naar ‘The Next Generation’, de categorie voor -30-jarigen. De winnaar mag volgend jaar met Glenn Verhoeven (Heidehoeveijs – Oostmalle), die in 2018 met het opmerkelijke ‘popcornijs’ won, naar het EK voor jongeren in Firenze. En ook de juniors krijgen dus een geheel eigen competitie tijdens Horeca Expo 2018. Het betreft hier de Belgische studenten van het 7e jaar patisserie. Opgelet: dit zijn geen professionelen. Woensdag 21 november kruisen zij de spatels met eenzelfde opdracht als de pro’s. Zij strijden om de titel van Junior Gelato Kampioen. Volgende scholen zijn vertegenwoordigd: Coloma, Piva, Ter Groene Poorte, RHIZO, VTI Spijker, Ter Duinen, Hotelschool Hasselt, Technigo, Hotelschool Gent, Kogeka en Coovi.

Aanvang competitie: 11u
Prijsuitreiking: +/- 16u15

Info: challenge.carpigiani.com of carpigianibenelux.com

Foto’s: Holy2