Vijf korteketenproducenten strijden in aanloop naar de Week van de Korte Keten 2021 voor jouw stem! Iedereen met een hart voor lokaal lekkers kan op één van de 5 laureaten stemmen via www.weekvandekorteketen.be. Jan Valckx van De Lommerte in Laakdal, Bart Verstraete van VremdVeld in Boechout, Mitch Verhaegen van EiGeel – Eieren uit Geel, Bart Vanbroekhoven van Kemp vzw uit Geel en Linda Van Dessel van Recht van ’t Veld uit Duffel schopten het met hun enthousiasme, professionaliteit en persoonlijkheid tot laureaat van de wedstrijd Korte Keten Kop 2021.

Alle korteketenproducenten uit de provincie Antwerpen kregen de kans om zich kandidaat te stellen als Korte Keten Kop 2021. Daarbij vertelden ze over hun producten en bedrijfsvoering en over de manier waarop zij hun rol als ambassadeur voor de korte keten willen waarmaken. Uit alle kandidaten zijn 5 laureaten gekozen. Wie van deze 5 op 15 mei bekroond wordt als winnaar van de Korte Keten Kop, beslist het grote publiek. Iedereen kan online stemmen via www.weekvandekorteketen.be vóór 7 mei.

Maak kennis met Bart, Linda, Jan, Mitch en Bart
 
Bart Verstraete teelt biologische groenten, fruit en bloemen op het VremdVeld in Vremde (Boechout). Hij stapte in de korteketenverkoop om voedselkilometers te beperken en kraakverse producten aan te bieden via een korte keten. Het persoonlijk contact met de klanten, die hun groenten komen halen en hun bessen zelf plukken, staat centraal. De zelfpluk in een mooie omgeving is voor veel klanten een moment van onthaasting en dus een mooi voorbeeld van landbouwbeleving.
 
Linda Van Dessel runt samen met echtgenoot Raf het familiebedrijf Recht van ’t Veld in Duffel. Naast eigen vollegrondsgroenten en chrysanten verkopen ze ook groenten, vlees en zuivel van collega-landbouwers in hun sympathieke hoevewinkel. De korteketenverkoop levert volgens Linda enkel voordelen op: voor consument én producent!
 
Jan Valckx van De Lommerte in Veerle-Laakdal biedt hoevevlees van Fleckvieh-runderen en biologische buitenvarkens aan. Je kan er ook zelf bloemen plukken en groenten en fruit van collega-bioboeren kopen of bestellen via de webwinkel. Jan wil consumenten meegeven dat ze kunnen zorgen voor een leefbaar inkomen voor landbouwers door lokaal te kopen. Alle producten zijn gezond, duurzaam geteeld en supervers. Korte keten tovert het erf ook om tot een ontmoetingsplek.
 
Mitch Verhaegen van EiGeel – Eieren in Geel Ten Aard verkoopt vrije uitloop eieren via een automaat. Je vindt er ook producten van collega-landbouwers. Via de korteketenverkoop op het erf brengt Mitch pluimveehouderij dichter bij de consument. Ideaal voor een breder draagvlak en een fijn persoonlijk contact tussen landbouwer en klant.
 
Bart Vanbroekhoven staat bij het nomadische landbouwbedrijf Kemp vzw in voor de korteketenverkoop van het lamsvlees en de wol. De vzw is gevestigd op de grens van Geel en Mol maar op veel meer plaatsen actief. Je ziet hun kuddes grazen in verschillende natuurgebieden, weides, industrieterreinen… in de Kempen en de wijde omgeving van Antwerpen. Er zit een verhaal achter het lamsvlees van Kemp: hun schapen stimuleren de biodiversiteit door te grazen en insecten en zaden te verspreiden tijdens hun tochten.

Verloop wedstrijd Korte Keten Kop 2021

Het grote publiek kan op deze 5 laureaten stemmen tot en met 6 mei via www.weekvandekorteketen.be. Bij de start van de Week van de Korte Keten, op zaterdag 15 mei, onthult de provincie Antwerpen de winnaar van de Korte Keten Kop 2021. Hij of zij wordt een jaar lang het gezicht van de korte keten in provincie Antwerpen.
 
Week van de Korte Keten 2021

De vierde editie van deze campagneweek focust op het meer bekendmaken van winkelen bij de boer en het promoten van de korteketenproducenten. De campagne promoot de veelzijdige reguliere korteketenverkoop door hoevewinkels, (boeren)markten, zelfpluk, automaten, groenteabonnementen, voedselteams, afhaalpunten, CSA-boerderijen, webwinkels met verse producten, coöperaties en buurderijen extra te promoten van 15 tot en met 23 mei 2021. Ook activiteiten die coronaproof georganiseerd kunnen worden zoals online kookworkshops vind je op www.weekvandekorteketen.be.

Wanneer:
Voor 7 mei: Iedereen kan online stemmen op één van de 5 laureaten.
Zaterdag 15 mei: bekendmaking van dé Korte Keten Kop 2021 van provincie Antwerpen
Van zaterdag 15 mei tot en met zondag 23 mei 2021: Week van de Korte Keten

Waar: stem via www.weekvandekorteketen.be.

Meer info:
www.weekvandekorteketen.be
www.rechtvanbijdeboer.be/provincie-antwerpen
www.provincieantwerpen.be > hoeve- en streekproducten
 
www.kempvzw.be – www.rechtvantveld.be – www.vremdveld.be – www.delommerte.be – www.eigeel-eieren.be

Foto: Van boven naar onder, van links naar rechts: Bart Verstraete van VremdVeld, Linda Van Dessel van Recht van ’t Veld, Jan Valckx van De Lommerte, Mitch Verhaegen van EiGeel – Eieren en Bart Vanbroekhoven van Kemp vzw. (www.provincieantwerpen.be)