‘Projektor’ van Wim Janssen en Dušica Dražić wordt in januari voor het eerst getoond op het Internationaal Film Festival Rotterdam (NL). Het opzet van ‘Projektor’ is eenvoudig. Een oude 35mm cinema projector werd volledig gedemonteerd. Van elk onderdeel werd een mal gemaakt, waarmee een bronzen kopie werd gegoten. De bronzen onderdelen werden vervolgens opnieuw samengesteld. Dit hele proces werd gefilmd om te worden geprojecteerd met de nieuwe, bronzen projector.
‘Projektor’ is zowel een ode aan de ambacht als een evocatie van de geschiedenis van dit type projector. De “NP-21” van het merk Iskra werd gefabriceerd door een bedrijf dat in Tito’s naoorlogse Joegoslavië even alomtegenwoordig was als de merken Bosch en Miele in het Westen. Zo wordt wellicht de allerlaatste 35mm projector tegelijk ook het eerste monument, gewijd aan een cultureel uiterst belangrijk toestel.

Deze Werktank coproductie is onderdeel van de tentoonstelling Nuts & Bolts van het IFFR, die loopt van 26 januari tot 4 februari 2017, telkens tussen 11:00 en 20:00, in de Nieuwe Binnenweg 77, Rotterdam (NL). Meer info hier.

Creatie: Dušica Dražić, Wim Janssen / Productie: Wim Janssen  / Coproductie: Werktank, Cats and Dogs production / Met de steun van: Vlaams Audiovisueel Fonds, Vlaamse overheid, Claerboutstudio, Film Center Serbia, Cultural Centre of Obrenovac, Yugoslav Film Archive, Austrian Cultural Forum Belgrade, Austrian Cultural Forum Brussels
WERKTANK
J.P.Minckelersstraat 64, B-3000 Leuven
+32-16-36 98 63 / info@werktank.org