Cloch Art gebracht door Werkplaats Look & Smile was weer een groot succes met een lach brengt Ronald Van Rillaer en Frank De Kaey wel het echte leven van mensen die genoodzaakt zijn om buiten of in een metro te slapen en geen dak boven het hoofd hebben. Een pakkend verhaal dat je doet mee leven onder deze mensen.

Cloch art’ gaat over Juul en Jaak, twee ware landlopers die zijn ontsnapt uit de benauwende omgeving van de gevangenis van Wortel, een kleine strafinrichting in de buurt van Turnhout.

Ze zijn op de vlucht geslagen nadat er in de regio ontdekt werd dat er zo nu en dan eten gestolen werd uit restaurants. Hoewel de meeste van hun medegevangenen weer zijn opgepakt, zijn Juul en Jaak uit de handen van de politie weten te blijven. Ze zijn gevlucht omdat ze bang waren voor de gevolgen van hun “criminele daad”! Maar goed, kun je het wel een zware misdaad noemen wanneer je in een restaurant, waar zoveel eten wordt weggegooid, voedsel steelt omdat je honger hebt?

Hun asociale gedrag, koppigheid, eigenaardige logica en manier van overleven richten onbewust veel schade aan onze veilige coconwereld, waarin we ons beschermd willen voelen. Mogen zulke mensen dan stelen, liegen, bedriegen en dingen doen die anderen niet mogen? Natuurlijk niet, maar wellicht zullen sommigen na het zien van deze productie twee keer nadenken voordat ze mensen te snel beoordelen.

Juul is altijd overbeschermd geweest. Na de scheiding van zijn ouders kwam hij onder de verstikkende vleugels van zijn dominante moeder terecht. Toen zij plotseling overleed, werd deze wereldvreemde stakker een prooi van de soms meedogenloze maatschappij. Hij weet te overleven ondanks zijn naïviteit, mede dankzij het egoïsme van zijn metgezel, Jaak, die op zijn beurt afhankelijk is van hem. Ze steunen elkaar in moeilijke omstandigheden.

Maar wie is nu Ronald Van Rillaer, de man die achter zoveel mooie dingen staat?

Ronald-Van-Rillaer-01

Hij is één van de beste acteurs die we in Belgie rijk zijn. Hij is een duiveltje doet al, niets gaat hem voorbij, hij is een acteur, schrijver en regisseur schreef en speelde in meer dan 20 cabaretvoorstellingen en maakte meer dan 800 cabaretteksten. Maakte verschillende kinderprogramma’s die veel succes hadden. Maar daar eindigt het zeker niet, zijn theatervoorstellingen zijn stuk voor stuk juweeltjes die, als je ze ooit gezien hebt gewoon blijven hangen. Hij werkte ook mee aan musicals en heeft een eigen discografie met meer dan 15 werken op LP en CD gemaakt tussen 1979 en 2002. En wie kent niet de Lambik van Suske en Wiske hij speelde deze rol in alle toneelprenten en de musical zo professioneel dat je een Suske en Wiske strip zou lezen van Willy Vandersteen. Hij speelde vele gastrollen in verschillende bekende TV reeksen. Hij wist iedereen te bekoren met zijn theaterstukken ” Coup de Foudre 2014″ “Kahlo 2016”“Yo 2017”” Cloch art 2018/2019″. Hij kreeg vele stemopdrachten, voor vele Disney-films in het Nederlands.  Ronald is geboren in Mechelen  en kreeg vorming in studio Herman Teirlinck, richting toneel. In 1978 behaalde hij de 1ste prijs in het Humor-festival van Knokke met de Kabaretgroep Toost. De laatste jaren tussen de corona pandemieën door maakte hij top van theater met zijn Werkplaats Look & Smile en herneming van Cloch art met aangepaste dialogen een pakkend juweeltje. Na het alom geprezen theaterstuk KAHLO schreef en speelde hij DIEGO een emotionele topper iets dat nooit tevoren op toneel gebracht werd. Deze voorstelling zal Ronald hernemen in oktober 2023.

De voorstelling is gebaseerd op het leven van het Mexicaanse kunstenaarskoppel: Frida Kahlo en Diego Rivera. Ze hadden een relatie van aantrekken en afstoten. Hun drijfveer was wilskracht en passie. Er was de eindeloze bewondering en liefde voor elkaar, maar ook hun zoektocht naar onblusbare lust. Ze bewogen zich zowel in artistieke als politieke kringen. Hun haat-liefde relatie dreef hen naar uiterst geniale werken die wereldwijd roem vergaarden en nog altijd te bewonderen zijn in diverse musea ter wereld. Op zeer jonge leeftijd werd Frida getroffen door polio, dit zorgde voor een onvolgroeid been. Toen ze 18 was, raakte ze betrokken bij een ernstig ongeluk. Door haar verwondingen moest ze maandenlang het bed houden. Daar besloot ze om te gaan schilderen. Dit resulteerde in een aantal zelfportretten.

In 1929 trouwde ze met de kunstenaar Diego Rivera. Het was een zeer stormachtig huwelijk. Allebei hielden ze er buitenechtelijke relaties op na. In 1954 overleed ze op 47-jarige leeftijd. Wellicht pleegde ze zelfmoord. In 1957 overleed Diego aan een hartstilstand en kanker aan zijn penis.

Dit stuk speelt zich af ergens tussen 1954 en 1957. Diego reageert op de tekst van een kunstcriticus die door zijn interpretatie volgens Diego leugens vertelt die hij wil rechtzetten. Hij fileert de tekst net zo geniaal als hij zijn prachtige kunstwerken en muren creëerde. Is het dus: Diego, de man van Frida Kahlo? Of is het: Frida, de excentrieke vrouw van Diego Rivera? Aan jullie de keuze.


Inkomkaarten: 22 €, met 3-gangen streetfood: +20 euro

Reserveer hier je tickets!

Periode: 5, 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20, 21, 26, 27, 28 oktober 2023 om 20u00 en 29 oktober 2023 om 14u30.

Plaats: Werkplaats Look & Smile, Van Loenoutstraat 38 te 2100 Deurne.

Deuren: 19u (indien met streetfood)20u00 (indien enkel ticket voor de voorstelling)

Diego is een theaterstuk van Ronald Van Rillaer
Acteurs: Ronald Van Rillaer – Floor Van den Eijnden
Artistieke leiding: Wanda Joosten