Reeds 32 Antwerpse werkgevers stapten in het werkgeversaanbod van Slim naar Antwerpen. Zo keurde het college vandaag nog de toetreding van 7 grote bedrijven goed. Slim naar Antwerpen startte in 2016 met de zogenaamde werkgeversaanpak. Dat was een antwoord op de vraag van veel werkgevers in de Antwerpse regio naar duurzame oplossingen voor het woon-werkverkeer van hun werknemers. Een team van ervaren bereikbaarheidsmanagers geeft bedrijven vanaf 20 werknemers mobiliteitsadvies op maat en biedt hen samen met enkele partners een reeks producten en diensten aan.

Een brede waaier aan diensten
Maar liefst 32 Antwerpse werkgevers zijn ondertussen de samenwerking met Slim naar Antwerpen aangegaan, samen goed voor circa 21.200 werknemers. Niet enkel grote bedrijven (van meer dan 150 werknemers), maar ook kleinere ondernemingen met 20 tot 150 werknemers maken daar deel van uit. “Het aanbod van Slim naar Antwerpen bestaat uit een brede waaier aan diensten”, aldus schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Naast mobiliteitsadvies op maat, krijgen bedrijven de kans om hun werknemers te laten proeven van verschillende vervoermiddelen. Zo kunnen geïnteresseerden gedurende een bepaalde tijd bijvoorbeeld gratis een elektrische fiets, plooifiets, stadsfiets, bakfiets en/of een bus of tram uittesten voor hun woon-werkverkeer. Verder kunnen pendelaars die overschakelen op de fiets een interessante kortingsregeling krijgen. Met al deze maatregelen willen we met Slim naar Antwerpen werknemers aanzetten om stil te staan bij hun woon-werkverkeer en het beste vervoermiddel voor hun traject te kiezen.”
Positieve reacties
Onder de 32 werkgevers zijn er 13 grote bedrijven (met meer dan 150 werknemers) die al meededen. Vandaag keurde het college de toetreding van nog eens 7 grote bedrijven goed. Een van die bedrijven is De Vijver vzw met 282 werknemers. De Vijver is een organisatie uit Deurne die mensen met een beperking ondersteunt op vlak van wonen, werken, vorming en vrije tijd. Ze tekenden een ambitieus mobiliteitsplan uit met onder andere de aankoop van bedrijfsfietsen, invoering van thuiswerk en de aanstelling van een mobiliteitsconsulent. “Dankzij de samenwerking met Slim naar Antwerpen zullen we onze medewerkers enthousiast kunnen maken voor deze plannen,” vertellen ze. “Ze krijgen namelijk de kans om te proeven van de vele voordelen van fietsen via het proefaanbod en de kortingsregeling.”
Vorige week vrijdag keurde het college ook al de toetreding van 12 kleinere bedrijven (met 20 tot 149 werknemers) goed. Steunpunt Tewerkstelling is daar een van, een organisatie met 20 werknemers in Antwerpen. Ook zij zetten samen met Slim naar Antwerpen in op duurzaam woon-werkverkeer. “De tips en het aanbod van Slim naar Antwerpen, en hun sympathieke mobiliteitsmanager Philippe, hebben ons personeel echt op de fiets gekregen, zelfs de verstokte autorijders van wie we het niet verwacht hadden”, aldus Steunpunt Tewerkstelling.