Elke vijf jaar, bij het begin van een nieuwe politieke legislatuur, maakt Kunstenpunt een Landschapstekening Kunsten. Die tekst biedt een stand van zaken en een evaluatie van de recente trends en ontwikkelingen in het Vlaamse kunstenlandschap. De eerste stap is nu gezet met de geplande publicatie van het Cijferboek. Maar het is voor ons essentieel dat ook de sector een bijdrage levert. Zijn er bepaalde noden belangrijk voor jouw praktijk? Of heb je veranderingen gemerkt de afgelopen vijf jaar? Laat het weten via onze call for topics of geef feedback tijdens de sectorontmoeting podiumkunsten.

Een landschapstekening is een momentopname van de sterktes en zwaktes van het Vlaamse kunstenlandschap.
Wat is een Landschapstekening?
Elke vijf jaar, bij het begin van een nieuwe politieke legislatuur, maakt Kunstenpunt een Landschapstekening Kunsten. Die tekst biedt een stand van zaken en een evaluatie van de recente trends en ontwikkelingen in het Vlaamse kunstenlandschap.
Wanneer verschijnt de Landschapstekening?
De nieuwe Landschapstekening verschijnt in september 2019, bij de start van een nieuwe beleidsperiode. De eerste landschapstekening verscheen in 2014.
Waarom maakt Kunstenpunt zo’n Landschapstekening?
Het Kunstendecreet geeft Kunstenpunt de opdracht om een ‘sterkte-zwakteanalyse’ te maken van de Vlaamse kunstensector. Die analyse dient als input voor de Strategische Visienota Kunsten van de volgende Minister van Cultuur.
Die Visienota, die in april 2020 verschijnt, zal de speerpunten bevatten van het Vlaamse kunstenbeleid voor de nieuwe legislatuur. Ze is een precisering van de Beleidsnota Cultuur, die de minister al in november 2019 voorlegt aan het Vlaams Parlement, als uitwerking van het Vlaamse Regeerakkoord.
Welke onderwerpen komen aan bod?
Het Kunstendecreet van 2013 omschrijft de Landschapstekening als een ‘sterkte-zwakteanalyse’ van het kunstenlandschap. Binnenkort wordt het Kunstendecreet gewijzigd; één van de wijzigingen is dat de Landschapstekening goed gestoffeerd moet zijn met cijfermateriaal. Om een empirisch onderbouwde sterkte-zwakteanalyse van de kunstensector te kunnen maken, kan Kunstenpunt terugplooien veldanalyses van de voorbije jaren met zowel cijfermatige als kwalitatieve analyses. Die gingen over o.a.
evoluties binnen het Kunstendecreet;
de positie van kunstenaars;
de geografische spreiding van de kunsten in Vlaanderen en Brussel;
de internationalisering van de kunsten en
diversiteit en nieuwstedelijke creatie.
Maar het perspectief is breder: om de dynamiek en het debat in het kunstenlandschap in kaart te brengen, werken we bijvoorbeeld aan een discoursanalyse van de vele discussies die er de laatste jaren in de pers, in culturele tijdschriften en in de politiek werden gevoerd over de ontwikkelingen in het kunstenlandschap.
Ook kan iedereen die zich betrokken voelt onderwerpen en ideeën aanreiken via een Call for Topics. In het najaar van 2018 organiseert Kunstenpunt ook een reeks sectorontmoetingen.
Wie schrijft de Landschaptekening?
De Landschapstekening Kunsten wordt geschreven door experten bij Kunstenpunt (Lobke Aelbrecht, Dirk De Wit, Delphine Hesters, Joris Janssens, Sofie Joye, Simon Leenknegt, Tom Ruette & Nikol Wellens). We maken deze Landschapstekening echter niet alleen. Andere ondersteunende instellingen leveren input voor hun werkdomein: het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) & Cultuurloket (over ondernemerschap).  Ook werkt Kunstenpunt nauw samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media, op het vlak van gegevensuitwisseling en –analyse en de afstemming tussen Landschapstekening en Visienota.
Www.kunsten.be