Corona heeft ook impact gehad op “Globetrotter Gust”. Tijd was er genoeg om het geheel eens onder de loep te nemen en wat te herbronnen. Noodgedwongen begonnen we het dichter bij huis te zoeken om zelfs geheel in België te blijven en dat viel heel goed mee. Misschien, ook door het ouder worden, ons vizier een beetje aanpassen? We gaan verder als “Globetrotter”, maar we zullen het zeker niet meer te ver zoeken. Geen lange autoritten of vliegtrips en ook geen citytrips meer, wel het lawaai wat ontvluchten

Voor de eerste keer sinds lang de grens weer over, maar niet ver hoor, richting Midden-Moezel, ongeveer 270 km van Antwerpen met als uitvalsbasis Bernkastel-Kues. De Engelse schilder William Turner schilderde zo’n 150 jaar geleden deze tweelinggemeente aan de voet van de Landshutburcht als een dromerig stadje. Nu is ze het middelpunt van de Midden-Moezel met een en al leven in het hoogseizoen. Het middeleeuwse Bernkastel op de rechteroever is gespaard gebleven van oorlogsgeweld en verwoestende branden. De straten en steegjes worden omringd door zorgzaam gerestaureerde en rijkelijk versierde vakwerkhuizen uit verschillende periodes. De overdadig met kunstwerken versierde Michaeliskerk is ruim 600 jaar oud. De vrijstaande natuurstenen toren van de kerk maakte oorspronkelijk deel uit van de verdedigingswerken van de stad.

Bernkastel impliceert ook het verhaal van de Bernkastel Doctor. Een legende uit de 14de eeuw vertelt ons dat de toenmalige aartsbisschop van Trier zeer ziek was en verbleef in de burcht Landshut. Arts en medicatie konden hem niet helpen. Iemand bracht hem een tonnetje wijn van een wijndomein in Bernkastel. De aartsbisschop genas wonderwel en noemde de wijn de enige echte dokter. Zo ontstond de “Doctor Weinberg” en de “Doctor Wein”. Op geregelde tijdstippen is er een rondleiding van anderhalf uur in gezelschap van een “Bernkastel Doctor” doorheen het stadje (alleen in het Duits). Je vindt de naam ook terug in Hotel Doctor Weinstube, een historisch pand met authentiek houtsnijwerk, een familiehotel met 25 kamers en landelijke, verfijnde streekgerechten.

Als bezienswaardigheden heeft Bernkastel ook nog een modern multimediamuseum over de wijn en het St. Nikolaus Hospital, waar alles verteld wordt over Nikolaus von Kues (alias Cusanus), een belangrijke filosoof en theoloog uit de 15de eeuw. Helaas kan ik er verder weinig over vertellen, tijdens mijn bezoek waren beide musea door de coronabeperkingen nog gesloten. Misschien iets voor een later tripje?

Geen nood, Bernkastel is ook een ideale plaats voor wandelingen. Heel wat goed bewegwijzerde wandelingen vetrekken vanaf het centrum en de meeste hebben het voordeel circulair te zijn. Er is natuurlijk een Doctor Rundweg, 4,1 km en een wandeling die je tot de burchtruïne brengt. Een wandeling die we zelf hebben uitgetest is de Maria Zill Panoramaweg (6,2 km), ook circulair en je start bij het toerisme-informatiekantoor van Bernkastel. Na het historische centrum kom je vlug in een bosrijke omgeving en na een drietal km gestadig klimmen maakt het bos plaats voor een prachtig panorama over de Moezel. Bij Maria Zill zijn er verschillende rustbanken en zelfs een schuilhut. Ja, het kan er ook soms regenen. Deel twee van de wandeling is een constante afdaling midden de wijngaarden met alsmaar verschillende vergezichten op de terrasbouw, de Moezel, de oude stad en het moderne Kues. Je bereikt Bernkastel terug via de Graacher Tor, de enige nog bestaande stadspoort. Nu is het tijd voor het welverdiende glaasje wijn of een schuimende pint Bitburg, “Bitte ein Bit”.

Een andere leuke wandeling, minder stijgend, maar iets langer (7,8 km) is de Jufferweg. Hiervoor moet je in een van de dorpjes buiten Bernkastel zijn, in Brauneweg, ook circulair met begin- en eindpunt aan de Wanderparkplatz Brauneberg. Het is een wandeling op harde ondergrond tussen de talloze wijnvelden van de Brauneberger Juffer met weerom mooie Moezelpanorama’s. Even uitblazen kan je op een leuk terras in Brauneberg zelf waar het minigolf ook snacks en drank in de aanbieding heeft.

Wil je met de wagen genieten van panorama’s, dan kan je van Piesport tot Minheim de Panoramastrasse volgen, niet lang, maar met prachtige vergezichten over de lus die de Moezel hier maakt en over de wijnvelden die zich als rijen boven elkaar voordoen als een gigantisch amfitheater.

Bernkastel heeft ook een kermisrad dat je zichten geeft vanaf 35 meter hoogte. Wil je liever op de begane grond blijven, dan is er in de zomermaanden ook een panoramisch treintje dat door de binnenstad rijdt.

Wil je ten slotte de wijngaarden eens uit een ander perspectief bekijken, dan zijn er voor jou in Bernkastel de Moselkönigin of de Moselprinzessin, twee boten waarmee je een rondvaart van een uur op de Moezel kan doen. Met een drankje op het bovendek is het genieten. Hou je echt van het water, dan zijn er nog verschillende dagtrips.

Nog een leuk plaatsje dat we ontdekten, is Pünderich, gelegen richting Cochem, is het een wijndorp uit een prentenboek. Het ligt als een van de weinige direct aan de Moezel en is niet door een weg van de rivier gescheiden. In het centrum staan heel wat stijlvolle, gerestaureerde vakwerkhuizen waar je de stijlontwikkeling van de 16de tot de 18de eeuw goed kunt volgen. De naam Pünderich komt van het Latijnse pontariacum, wat veer betekende en je kan hier nog op geregelde tijdstippen de Moezel per veer oversteken (zelfs met de auto!). Het in de 19de eeuw gebouwde Pünderichter Hangviadukt behoort met zijn 97 bogen tot de langste in zijn soort in Europa.

Tot slot kwamen we in Bernkastel per toeval een Vlaamse kunstenares tegen, Ilse Michielsen, die al bijna 20 jaar haar stekje heeft in het oude, historische stadscentrum. Artistiek, ambachtelijk creëert ze juwelen, sjaals en schilderijen. De schilderijen hebben een balans van sterke kleuren tegen een zachte ondergrond. Haar echtgenoot is een wijnexpert. We hadden helaas geen tijd om de combinatie wijn en kunst dieper uit te spitten, maar we beloven er later op terug te komen.

In Bernkastel ben je Immer auf dem richtigen Weg!

Voor verdere info

www.bernkastel.de

www.doctor-weinstube-bernkastel.de

herman.taelman@skynet.be

Tekst en foto’s: G. Charrin