Als je nog een excuus zoekt om deze week optimaal te kunnen genieten van een heerlijke steak met lekkere verse frietjes, dan is dit het moment. Deze week loopt van 8 tot 15 oktober de week van de steak-friet! Maak je pan al warm en zet de friteuse aan: het is steak-friet tijd!

Hoe simpel het gerecht ook klinkt, deze nationale klassieker vereist een bepaalde expertise als je ‘m écht lekker wil klaarmaken. Chef Luc van Bistro Belbu deelt tips om de lekkerste steak met de beste verse frietjes klaar te maken. Klaar voor een steak-friet die je nooit meer zal vergeten?

Beurre noisette
Klanten uit heel Limburg trekken naar het Hasseltse Belbu om te genieten van hun heerlijke Zuid-Amerikaanse rib eye met frietjes. Hier scoor je niet zomaar een alledaagse steak-friet: de rib eye wordt gezien als een van de beste en sappigste steaks ooit. Geen wonder dat het bij Belbu een van de meest gekozen gerechten op de menukaar is. Het geheim zit ‘m hier in de boter. We bakken onze rib eye steak in beurre noisette, een lichtbruine boter”, verklapt de chef.
Waarom beurre noisette? Simpel: de hazelnootachtige smaak die vrijkomt tijdens het bruinen van de boter, zorgt voor een unieke touch die je vlees anders niet zou krijgen. “Het vlees bak je dan kort aan beide kanten tot het de juiste kleur krijgt. Eens het vlees die kleur heeft, bak je het verder naar de wens van de klant.” Let tijdens het bakken vooral goed op dat je het vlees niet té lang laat doorbakken, want ja, zelfs zo’n kwaliteitsvol stukje vlees wordt taai als je het te lang laat liggen.”

Bintjes
Ook de frietjes maak je niet zomaar met de eerste de beste aardappelen als je op zoek bent naar hoge kwaliteit. “Wij maken onze frieten met Bintjes: de aardappelsoort die vrijwel altijd gebruikt wordt om lekkere frietjes mee te maken”, deelt chef Luc mee. Bintjes zijn lange, grote aardappelen met een hoog zetmeelgehalte. Deze zijn broodnodig voor krokante goudbruine frietjes.
Een ander belangrijk aspect dat we niet mogen vergeten? De grootte van de frietjes. Want de frieten die je eet bij een steak moéten gewoon dik zijn, toch? “Snijd ze zo’n 13 mm dik, dan weet je dat je goed zit. Vervolgens bakken we ze eerst een keer voor op 160°C en bakken we ze daarna af op 180°C. Zo blijven ze lekker krokant en drogen ze niet uit.”

Omdat je steak-friet onmogelijk kan serveren zonder sauzen, werk je jouw gerecht best af zoals ze dat bij Belbu doen. Zij serveren de Zuid-Amerikaanse rib eye met frietjes met maar liefst drie verschillende sauzen: een kruidenboter, vers geklopte bearnaisesaus en pepersaus. “Dat is heel klassiek, maar het smaakt wel. Vooral omdat we de sauzen zelf maken”, sluit de chef af.
Waag je deze week zelf aan de perfecte steak-friet en hanteer de tips van chef Luc om het tot een smakelijk einde te brengen. Vanaf nu zijn vers gemaakte frietjes en een rib eye steak wekelijkse kost!

Foto: www.ambiance.be