De hulpdiensten, ordediensten en personeel in de ziekenhuizen zijn al een tijdje ‘ziek’… je zou in sommige gevallen zelfs kunnen zeggen dat ze aan de ‘life support’ hangen en vechten voor hun leven! Dit was al zo voor de corona crisis en deze crisis heeft pijnpunten (opnieuw) bloot gelegd en deels ook gezorgd voor nieuwe problematieken.

Als de beleidsmakers signalen kregen dat er een witte woede van de verpleegkundigen zou uitbarsten na afhandeling van de huidige crisis werd er snel een pleister op de wonde gekleefd onder de vorm van een loonsverhoging voor de sector. Maar wat met de ambulanciers? Deze zijn een vitale schakel in het gehele systeem maar worden steeds ‘vergeten’… En ook de brandweer, het politiekorps, de callcenters waar de noodoproepen behandeld worden en alle andere diensten binnen deze cruciale sectoren lopen constant tegen hun grenzen aan.
SPOED112 nam deze situatie als basis voor een cartoonboek dat aandacht heeft voor deze sectoren en ging aan de slag om 52 originele cartoons te bedenken. (voor elke week van het jaar één dus)

De ideeën werden omgezet door cartoonist Béné en – al zeggen we het zelf – het eindproduct mag er zijn! Een A4 cartoonboek dat naast de ‘algemene’ problematiek van de hulp- en ordediensten ook deels de corona stress en blunders behandeld. Het project kreeg vorm door de hand van Ina Goossens die de lay-out verzorgde.
Naast agressie en geweld krijgen de mensen in deze sector vaak stank voor dank, moeten ze diensten draaien met beduidend te weinig personeel of moeten ambulanciers na hun full time shift een extra shift als ‘vrijwilliger’ er onmiddellijk aanhangen. Of politiekorpsen die onderbemand zijn en met corona plots zelfs extra taken en opdrachten kregen. En wat doet de politiek? Wegkijken! Zoals duidelijk geïllustreerd word in de cartoon ‘wie keert wie de rug toe!?’

Is dit boek dan uitsluitend bedoeld voor de mensen die binnen deze sector werken? Neen zeker niet! Iedereen zal sommige situaties zeker herkennen uit het nationale nieuws of nieuwe elementen ontdekken waar de hulpverleners en ordediensten dagdagelijks mee te maken krijgen.
We hopen dus dat met een knipoog al de situaties die we uitgewerkt hebben toch een kleine aanzet zullen geven om het anders en beter te doen, want het is 5 NA 12 voor deze sectoren!

Het boek zal te koop zijn via de eigen webshop www.spoed112.com en zal na verschijnen ook aan de boekhandel aangeboden worden voor verkoop en distributie.
Titel: We zijn het beu! On en a marre! Wir sind es leid!

www.spoed112.com

Softcover.