Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de watertoren van Umicore in Olen voorlopig beschermd als monument.

De watertoren staat symbool voor de industrialisatie van de Kempen en is in 1927 gebouwd door de firma Van Coillie uit Oostende, in opdracht van de Société Générale Métallurgique de Hoboken. In de jaren twintig had dit bedrijf namelijk nood aan water voor processen, brandbestrijding en drinkwatervoorziening in haar Olense vestiging en in de Olense cité. Daarom de oprichting van een eigen waterwinnings- en zuiveringsinstallatie.bourgeois molen tekst

De watertoren bestaat uit een reservoir, een open schacht en een afgesloten ruimte op het gelijkvloers. Het reservoir van 500m² is een uitkragende Intze-kuip in beton, zo genoemd naar de ontwerper Otto Intze (1843-1904). Door die specifieke constructie van het reservoir kon de draagstructuur veel lichter worden uitgevoerd. De 32 meter hoge toren is gebouwd in gewapend beton met centraal in de schacht een betonnen wenteltrap van 149 treden.

Sinds 2016 is de watertoren buiten dienst, maar blijft hij als een herkenningspunt voor de omgeving op de site bewaard.
Na een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.