De echte beachboys en -girls die gaan het water op! Proef de zee op je lippen en ervaar de kracht van wind en water. Je gaat voor een ontegensprekelijke topervaring. Ook wanneer je denkt dat je niet sportief of avontuurlijk genoeg bent, vind je zeker een watersportactiviteit die op je lijf is geschreven. Kies voor raften of kajakken, suppen of stand up-peddle, surfen, kiten en wees niet bang om ook een beetje nat te worden. Hou je het liever ietsje droger? Wat dacht je van een initiatie zeilen, wavekarten…?

Ben je er nog niet helemaal aan uit? Ga dan zeker eens langs bij een strand- of yachtclub aan de Kust. Zij helpen je ongetwijfeld verder bij je zoektocht en keuze!

Zeilen op zee
Bart Kaël zong het uit volle borst ‘zeil je voor het eerst, dan sla je een flater’. Eerlijk waar, het hoeft niet echt zo te gaan. Ook wie totaal geen ervaring heeft, kan een initiatie zeilen op zee doen. Een echte aanrader trouwens!
Wat is zeilen?
Je vaart met een zeilboot op zee. Je geeft je boot vaarkracht door te werken met je zeilen.
Je hebt twee types zeilen. Zeezeilen kan je doen met een kajuitjacht. Dit is een zeilboot waar je ook een kajuit in hebt. Anderzijds kan je ook gaan zeilen met een zwaardboot of een catamaran (catamaranzeilen vind je in detail hieronder). Een zwaarboot is een klein zeilboot waar geen kajuit in zit.
Hoe gaat het in zijn werk?
Je krijgt een grondige uitleg en kennismaking met alles wat te maken heeft met zeilen en de zeilboot. Zo leer je alles over begrippen als overstag, afvallen, bakboord… Na de nodige informatie en instructies ga je het water op. Met de nodige begeleiding vaar je actief met de zeilboot op zee.
Waar kan je zeilen?
Zeezeilers kunnen op verschillende plaatsen terecht aan de Kust: 
Vertekken vanaf een jachthaven met een kajuitjacht:
VY – Vlaamse Vaarschool in Nieuwpoort
Vanop het strand:
O’Neill Beachclub in Blankenberge
Anemos Beachclub in Knokke-Heist
RBSC Duinbergen in Knokke-Heist
TIP! Liever nog niet zeilen op zee? Je kan ook leren zeilen op de Spuikom in Oostende, het Spaarbekken in Nieuwpoort of bij Lakeside Paradise.

Surfen
Altijd al eens willen surfen of ook wel golfsurfen? Maak je afspraak in een beachclub aan de Kust. Je kan er letterlijk in iedere club terecht om te surfen op het water.
Wat is surfen precies?
Surfen is als het ware ‘rijden’ (zonder wielen) op de golven en branding. Het een watersport waarbij je jezelf door de kracht van de aanrollende golven van de branding naar het strand laat drijven op een surfplank. Spectaculaire ritten op golven lukken je wel pas na de nodige (jaren) ervaring. Maar een eerste ‘zoef’ op het water kan je wel al tijdens een eerste initiatie.
Waar kan je dit leren?
In iedere strandclub aan de Kust kan leren surfen.

Foto’s: www.dekust.be