Het nieuwe warandeseizoen staat voor de deur met een internationaal programma boordevol theater, muziek, dans, expo, circus, comedy en woord. Onder andere op de kalender van seizoen 19-20: Circus Ronaldo, Carole Vanderlinden, Heather Nova, Rosas, Introdans, Jan Jaap van der Wal, Akram Khan, NTGent, Jools Holland, Hendrik Willemyns, Kris Verdonck, Toneelhuis, hetpaleis, Zwangere Guy… en nog veel veel meer.

Kathleen Helsen, voorzitter van provinciaal cultuurhuis de Warande:”Voor het nieuwe programma wordt het hele Warandecomplex optimaal benut en komen alle kunsten aan hun trekken. Als regionaal cultuurhuis trekken we er bovendien ook weer op uit, onder meer naar De Hoge Rielen voor de vierde editie van WinterWarm. Er zijn ook heel wat nieuwigheden zoals Bonte Zondagen voor de hele familie, een circusfestival en een festival rond drums en percussie, maar ook één rond stilte. De Warande is een huis van vertrouwen, dat steeds blijft verrassen”.

Het programma is voor onze bezoekers vanaf woensdag 15 mei te ontdekken op www.warande.be. Een digitale brochure stuur ik graag op verzoek. Eind mei valt de brochure in de brievenbus van onze bezoekers. Tickets aanvragen voor de loting kan tot en met zondag 16 juni.

HIGHLIGHTS UIT HET PROGRAMMA
– de onthutsende dansvoorstelling ‘Love Chapter 2’ van L-E-V/Sharon Eyal & Gai Behar
– Mark Lanegan Band (o.a. The Screeming Trees)
– flamenco zoals je het nooit zag van Cie 111 in ‘questcequetudeviens?’
– prachtig theater van Kris Verdonck in ‘CONVERSATIONS (at the end of the world)’
– ‘De Wonderlijke Kerst’ van Circus Ronaldo: twaalf (!) voorstellingen op het Warandeplein
– Bassekou Kouyaté, de meest invloedrijke muzikant uit Mali
– ‘Dear Winnie’, een voorstelling van KVS over Winnie Mandela
– Jools Holland and his Rhythm & Blues Orchestra

Kristof Van Gestel Artist in Residence
Jaarlijks nodigt de Warande een kunstenaar of artiest uit om te experimenteren met onze onvoorwaardelijke steun. Dit seizoen is dat Kristof Van Gestel. De Kempenaar – geboren in Turnhout, getogen in Oostmalle – woont tegenwoordig in Berchem en werkt in Gent. Aan de School of Arts voert hij onderzoek naar de betekenis, plaats en inzetbaarheid van kunst.

Voor Van Gestel is het maken van kunst een manier om de wereld te verkennen en te ‘bewonen’. Van Gestel creëert niet zo nodig zelf, maar inspireert en stimuleert deelnemers in twee participatieve projecten: de Collectieve Collectie en de Mascottegalerij. Hiervoor gaat hij op zoek naar deelnemende organisaties en verenigingen.

Bonte Zondagen voor families: zeven familiedagen voor avonturiers en genieters
Nieuw dit seizoen zijn onze Bonte Zondagen! Op een Bonte Zondag maak je van je trip naar de Warande een echte familiedag en kan je twee familievoorstellingen en een aantal workshops meemaken. Je kiest zelf je eigen activiteiten en stelt zo je eigen dag samen. Voor elke leeftijd is er wel een Bonte Zondag met een swingend concert van Zonzo Compagnie of Kapitein Winokio, de première van de Speelman of De Mannschaft, het bijzondere ‘Invited’ van Ultima Vez&KVS…


WinterWarm en andere locatieprojecten
De bossen van de Hoge Rielen zijn voor de vierde keer het feeërieke decor voor het vijfdaags WinterWarm-festival. Tijdens de vorige editie gingen meer dan 6000 cultuur- en outdoor-liefhebbers op avontuur in de bossen van Kasterlee. Ook volgend seizoen presenteren we een spannende en gevarieerde mix van theater, muziek, workshops en installaties in de typische WinterWarmsfeer.

Aan het einde van het seizoen zoeken we ook weer nieuwe oorden op en presenteren we weer een aantal verrassende locatieprojecten van Studio Orka en Cie Lodewijk / Louis & Theater Froefroe.

Festivals
Arab Cartoon Festival omvat na drie gesmaakte edities veel meer dan een tentoonstelling met spotprenten uit en over de Arabische wereld. Het nog ruimere programma vermeldt dit jaar ook workshops, theater en concerten en wordt doorheen het hele seizoen gelinkt aan allerlei voorstellingen en projecten in de Warande. Arab Cartoon Festival is een organisatie van Omnes vzw, de Warande coproduceert.

Aarich Jespers (Zita Swoon, The Colorist Orchestra…) en de Warande slaan de handen in elkaar voor deze eerste editie van ‘DRUMMING’, een tweedaags festival rond percussie & drums in maart. Verwacht je aan een zeer divers programma waarin verschillende vormen en aspecten van percussie te zien zijn.

Einde april organiseert de Warande een Stil-festival. Met ‘Stil’ leggen we voor enkele dagen de focus op stilte in de kunsten in de ruime betekenis van het woord. De belangrijke stilte tussen de noten in de muziek van Erik Satie, de rust van een repetitieve dansvoorstelling van Cie Tumbleweed, de vertrouwelijkheid van zonen met hun vader in de circusvoorstelling ‘Carrying my father’ of de melancholische muziek van Leonard Cohen. We starten het festival met de theatrale lezing ‘Silence Please!’, waarin woord, beeld en muziek een transparant geheel vormen. In het kader van ‘Stil’ presenteren we vanaf maart 2020 ook een groepstentoonstelling die focust op de nacht als transformator, als een moment waarop de wereld een andere gedaante krijgt.

We starten het seizoen traditioneel met het Openingsfeest op zaterdag 14 en zondag 15 september samen met Stad Turnhout. Nieuw is Plein de Cirque tijdens dit weekend: een groot circusfestival in tenten én openlucht. Het expoprogramma start tijdens het Openingsfeest met een solotentoonstelling van Carole Vanderlinden.

Goudvinken
Trouwe bezoekers worden in de watten gelegd. Wie tickets koopt voor meer dan vijf voorstellingen wordt goudvink van de Warande en krijgt uitnodigingen voor exclusieve acties en evenementen.

Goudvinken krijgen binnenkort een uitnodiging voor een slow date met onze programmatoren om kennis te maken met het nieuwe programma. 

Tickets via loting
Klanten kunnen vanaf woensdag tickets aanvragen voor hun favoriete voorstellingen tot en met zondag 16 juni door een aanvraag te doen via de website of via het papieren formulier. Wie tickets bestelt voor de loting geniet van een tijdelijke Vroege Vogelkorting.

Credits
foto L-E-V: André Le Corre
foto’s Kristof Van Gestel en WinterWarm: Bart Van der Moeren
beeld mascotte: Kristof Van Gestel
beeld goudvink: Sarah De Vos