Op maandag 6 september stelde het War Heritage Institute (WHI) haar nieuw strategisch plan voor aan personeel en pers. In dit plan, dat de periode van 2021 tot 2025 beslaat, zet de directie de ambities en doelen voor het instituut en haar verschillende museale sites in detail uiteen.

Het WHI viert in 2021 haar vierde verjaardag. Een uitgelezen kans om even terug te blikken op de succesvolle events en expo’s die de instelling (mee) georganiseerd heeft, maar vooral een moment om realistisch en ambitieus vooruit te kijken.
Om die reden heeft de directie van het WHI, in overleg met de Raad van Bestuur en de bevoegde politieke overheden en na grondige studies vooraf, een strategisch plan voor de komende 5 jaren uitgewerkt.

Doel van dit plan is de kerntaken van het WHI, namelijk de optimale conservatie en ontsluiting van haar sites en collecties, in de meest optimale omstandigheden verder te zetten en verder uit te bouwen. Zo wil het WHI blijvend bijdragen aan de herdenking van en de herinnering aan de gewapende conflicten waar België bij betrokken was, zowel in eigen land en daarbuiten.

Realistisch en evenwichtig plan
De uitdagingen zijn niet gering. De infrastructuur op de sites is niet altijd in de beste staat. Het strategisch plan is hierin realistisch: enkel mits een doorgedreven investering, zowel qua mensen als qua middelen, zal het mogelijk zijn de situatie structureel te verbeteren.
Het doel blijft om de sites en collecties op te waarderen naar een museaal, wetenschappelijk en educatief niveau de 21ste eeuw waardig. Het strategisch plan streeft naar een evenwichtige verdeling van de huidige en toekomstige inspanningen en middelen over de sites heen.

Samenwerking met Defensie en andere partners
Een belangrijk probleem is het nijpende personeelstekort binnen WHI. Daarom komt er een nauwere samenwerking met Defensie, dat opnieuw meer militair personeel zal detacheren.
Voor de ontwikkeling van de verschillende sites wordt gekeken naar partnerships met lokale, regionale en zelfs internationale partners.

Meer info: www.warheritage.be