75 jaar geleden, op 6 juni 1944, zorgen de geallieerden voor een heuse doorbraak tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nadat West-Europa vier jaar lang een onneembare Duitse vesting lijkt te zijn, stormen de legers van Groot-Brittannië, Canada en Amerika de stranden van Normandië op.
D-Day is het startschot voor de bevrijding van België.

Twee maanden later, in september, heeft de Duitse bezetter ons land bijna helemaal opgegeven. Op een klein stukje na: het gebied rond de monding van de Schelde. Om ook dat stukje België te bevrijden, organiseren de geallieerden een tweede landingsoperatie op 1 november: de Slag om de Schelde. 5.000 mensen verliezen er het leven maar de operatie lukt en de geallieerden breken definitief door de Duitse Atlantikwall. Een beslissende stap in de strijd tegen Hitler.

Toch is de Slag om de Schelde een weinig bekend verhaal in de grote oorlogsgeschiedenis. Daarom slaan het War Heritage Institute, Westtoer, het Vlaams Instituut voor de Zee en Seafront de handen in mekaar. Met de steun van de Vlaamse Overheid en de Nationale Loterij presenteren ze de expositie Operatie Noordzee 1944-‘45. Een expo die de slachtoffers van deze landingsoperatie hun plaats in de geschiedenis wil teruggeven.

Aan de Belgische kust opent op de site van Seafront de tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944-’45’. Daarin volgen we de bevrijders van Normandië naar onze kust tot en met de operaties voor Walcheren. Deze waren cruciaal waren voor het vrijmaken van de Westerschelde en de geallieerde toegang tot de haven van Antwerpen. Blikvanger op de expo is het 15-ton wegende afweergeschut van de HMS Roberts, die op 6 juni deelnam aan de landing in Normandië en naderhand ook aan de operaties voor Walcheren. 
 
‘Operatie Noordzee 1944-’45’ kadert in het nationaal programma rond ’75 Jaar Bevrijding’ dat door het War Heritage Institute gecoördineerd wordt. De tentoonstelling werd gerealiseerd door het War Heritage Institute in samenwerking met het Vlaams Instituut voor de Zee, Westtoer en Seafront, met steun van de Vlaamse overheid en de Nationale Loterij.

Van 8 juni 2019 tot 3 januari 2021.

Seafront, Vismijnstraat 7, Zeebrugge.